среда
март, 29

Samo u julu u Srbiji registrovano oko 2.200 požara

Predstavljena u:

Samo u toku jula na teritoriji Srbije evidentirano je 2.700 različitih vanrednih događaja od kojih su blizu 2.200 požari. Najčešći su požari u blizini šuma, u šumama, odnosno na poljoprivrednim zemljištima, kaže Nedeljko Gagić, pomoćnik načelnika Uprave za vanredne situacije.

On ističe da je najčešći uzrok ljudski faktor, odnosno neodgovorno, nesavesno ponašanje građana, koji ne poštuju zakonske odredbe. „Vrlo retko se dešava da ovakvi požari nastanu zbog udara groma ili usled varničenja žica dalekovoda“, dodao je. 

Trenutno je aktivan požar na Divčibarama, a Gagić ističe da je pod kontrolom, dok oko 50 vatrogasaca na radi na dogašivanju. Na zaštićenom požaru izgorelo je više desetina hektara šume. Govoreći o ovom slučaju Gordana Jančić iz JP „Srbijašume“ ističe da se sluti šta je uzrok:

„Nažalost, u 98 odsto slučajeva uzrok ovih požara je čovek. Do pojave šumskih požara dolazi time što se baci neugašen opušak ili se ostavi vatra u blizini šume ili neke otvorene površine. U ovom slučaju naši vatrogasci gase ovaj požar, koji je stavljen pod kontrolu, ali su prilikom obilaska terena videli bacene opuške gde je već počela da gori trava, ali je sa našom intervencijom sprečeno dalje širenje“.

izvor> euronews.rs

foto> PRTSC

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Tragedija u Srbiji: Učenik skočio kroz prozor tokom časa

Užasna tragedija se dogodila u Kačarevu, Srbija. Učenik osmog razreda S. F. poginuo je kada je skočio kroz...

SAZNAJEMO Devojčica (8) koju je otac monstrum godinama držao...

Devojčica (8), koju je otac Uroš Pašajlić (37) godinama držao zatočenu u stanu u Mirijevu, trenutno se...

(VIDEO) Otimačina i tuča za jeftine ćevape u Lidlu

Ljubitelji ćevapa napravili su haos u više Lidlovih maloprodajnih objekata po Srbiji, boreći se da dođu do...

Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz...

Nastavak pritisaka i progona srpskog naroda na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije naglasila je da je jučerašnje hapšenje bivšeg srpskog policajca...

„U ISLAMU SAM 4 GODINE, OVO MI JE ČETVRTI...

Dejan Dragojević tokom braka sa Dalilom Dragojević navodno je promenio veru i prešao u islam, a o...
FB