Samo u julu u Srbiji registrovano oko 2.200 požara

Samo u toku jula na teritoriji Srbije evidentirano je 2.700 različitih vanrednih događaja od kojih su blizu 2.200 požari. Najčešći su požari u blizini šuma, u šumama, odnosno na poljoprivrednim zemljištima, kaže Nedeljko Gagić, pomoćnik načelnika Uprave za vanredne situacije.

On ističe da je najčešći uzrok ljudski faktor, odnosno neodgovorno, nesavesno ponašanje građana, koji ne poštuju zakonske odredbe. „Vrlo retko se dešava da ovakvi požari nastanu zbog udara groma ili usled varničenja žica dalekovoda“, dodao je. 

Trenutno je aktivan požar na Divčibarama, a Gagić ističe da je pod kontrolom, dok oko 50 vatrogasaca na radi na dogašivanju. Na zaštićenom požaru izgorelo je više desetina hektara šume. Govoreći o ovom slučaju Gordana Jančić iz JP „Srbijašume“ ističe da se sluti šta je uzrok:

„Nažalost, u 98 odsto slučajeva uzrok ovih požara je čovek. Do pojave šumskih požara dolazi time što se baci neugašen opušak ili se ostavi vatra u blizini šume ili neke otvorene površine. U ovom slučaju naši vatrogasci gase ovaj požar, koji je stavljen pod kontrolu, ali su prilikom obilaska terena videli bacene opuške gde je već počela da gori trava, ali je sa našom intervencijom sprečeno dalje širenje“.

izvor> euronews.rs

foto> PRTSC