понедељак
септембар, 25

Gojković najoštrije osudila odluku hrvatskih vlasti

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najoštrije je danas osudila zabranu posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini izjavu Gojković za javnost:

„Najoštrije osuđujem odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, posebno činjenicu da bilo ko polaganje cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu može smatrati „izazivanjem haosa“. Izražavam najdublju osudu i nevericu pred činjenicom da se i tiho polaganje cveta na mesto strašnog stradanja čoveku, koji je i sam potomak žrtava ustaških zlodela, ne dopušta i zloupotrebljava na najbezobzirniji način.

Upravo u trenucima kada su uzajamno razumevanje i poštovanje najpotrebniji čitavom regionu i kada Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić više od svih pruža ruku solidarnosti, poseže se za najbrutalnijim i najperfidnijim pritiscima i provokacijama.

Oni koji su posegli za ovakvim duboko antievropskim i anticivilizacijskim sredstvima da bi zloupotrebili žrtve genocida sprovođenog u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nad srpskim narodom, jednog od najmasovnijih i najužasnijih događaja savremene istorije, ne predstavlja samo zabranu jednom čoveku da se pokloni senima predaka koji su mučki i sistematski ubijani, već svedoči o dubljim motivima i otvara pitanje odnosa aktuelnih hrvatskih vlasti prema ustaškim nedelima i srpskom narodu danas.

Ovakav postupak zabrane negovanja sećanja ne samo da je vandalsko produbljivanje rana, već je jednak pokušaju brisanja tragova istorije. To nikada i nikome ne može i ne sme biti dozvoljeno, kako u ime nevinih žrtava, tako i zarad budućnosti u kojoj će takvo bestijalno nasilje biti nedopustivo i nezamislivo.

Zato naglašavam da se ne sme dozvoliti bilo kakvo zamagljivanje i relativizacija ovog događaja, niti manipulisanje činjenicama. Posebno zbog zastrašujuće prirode i veličine zločina počinjenog nad nevinima u Jasenovcu, koji je jedini imao i logor za decu, neverovatno je da bilo ko u jednoj zemlji Evropske unije može da zabrani i uskrati poklanjanje senima stotina hiljada duša koje su pogubljene na tom stratištu čovečnosti.

Čitavom svetu je dobro poznato da onaj koji odbija da se seća priziva ponavljanje zla sa kojim nas je često suočavala istorija. Ovakvi oblici nasilja nad pravom na negovanje sećanja predstavljaju napad na univerzalno dobro čovečanstva i zato su apsolutno neprihvatljivi.

Pozivamo međunarodnu zajednicu, organizacije i sve ljude kojima je sećanje na žrtve sveto, da osude ovo anticivilizacijsko postupanje.

Ovakav postupak koji je jednako za osudu i žaljenje neće uspeti da poljulja našu odlučnost da se sećamo naših žrtava i da posvećeno gajimo pijetet za stradalima“, navela je Gojković.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB