Brnabić: Srbija će biti u potpunosti prepoznata kao zemlja novih tehnologija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas uverenje da će BIO4 kampus dodatno ojačati našu ekonomiju, podići nivo prosečne plate i penzije i obezbediti da mladi ostaju, ali i da se mnogi doseljavaju u Srbiju kako bi radili na najizazovnijim projektima u biotehnologiji.

Brnabić je, na predstavljanju idejnog rešenja BIO4 kampusa u zgradi Vlade Srbije, istakla da se početak izgradnje očekuje sledeće godine, a useljenje je planirano za 2025. godinu.

Prema njenim rečima, kada uspemo u ovoj nameri, Srbija će biti država koju niko nikada neće moći da zaustavi i biće u potpunosti prepoznata kao zemlja novih tehnologija, znanja i inovacija i jedan od najvažnijih evropskih centara kada su u pitanju nove tehnologije.

Premijerka je dodala da će to obezbediti da imamo visok nivo kvaliteta života, koji se ne ogleda samo u tome što će nam biti veće plate, dodavši da je BIO4 ogroman vizionarski projekat na kome se radi više od 18 meseci.

Brnabić je ukazala na to da će izgradnja ovog kampusa koštati 190 miliona evra i da će biti uloženo 100 miliona evra u opremu, uz napomenu da će novac verovatno biti obezbeđen iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

Budućnost je u dva polja – veštačka inteligencija i biotehnologija, a BIO4 uvodi ta dva nova polja u našu zemlju. Ukoliko uspemo to da uradimo, a nemam sumnje da hoćemo, onda je nebo granica za Srbiju, poručila je ona, dodavši da Srbija već danas nije ista zemlja kao 2012. ili 2015. godine i da sve više stranih kompanija dolazi u našu državu.

Prema njenim rečima, već postoje kompanije koje su zainteresovane da otvaraju svoje razvojne centre za biotehnologiju i žele da budu stanari BIO4 kampusa.

Predsednica Vlade je naglasila da je BIO4 nadogradnja onoga što je Vlada Srbije, u saradnji sa obrazovnim i naučnim sistemom, radila od 2016. godine, kada je najavljen početak transformacije naše ekonomije u ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i novim tehnologijama.

Od tada smo izgradili četiri naučno-tehnološka parka, mrežu startap centara, najmoderniji data centar za čuvanje podataka i reformama u obrazovnom sistemu, pre svega uvođenjem programiranja, uspeli smo da privučemo veliki broj najprestižnijih stranih kompanija, koje su izabrale Srbiju kao mesto gde otvaraju svoje razvojne i istraživačke centre, navela je premijerka.

Brnabić je predočila da je kompanija „NCR“ u Srbiji izgradila svoj najveći kampus za razvoj i istraživanje van SAD, da „Majkrosoft“ ide na to da njihov istraživački centar u Srbiji bude osnovni razvojni centar u Evropi koji će u narednim godinama zapošljavati nekoliko hiljada ljudi.

Takođe, francuski „Šnajder elektrik“ svoj najveći razvojni centar ima u Novom Sadu, „Epik“ je kupio srpski „Trilateral“, jednu od najuspešnijih startap kompanija u svetu, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je istakla da je sektor IT postao najbrže rastući sektor naše privrede i najveći izvozni sektor u Srbiji, preciziravši da je za poslednjih šest godina tri puta povećan izvoz IT usluga.

U prva četiri meseca ove godine, on je jednak našem izvozu IT usluga 2016. godine i verujemo da će ove godine preći 2,5 milijarde evra, rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je naglasila da je Srbija od 2016. godine više nego dvostruko uvećala broj programera sa 19.000 na više od 40.000, pri čemu je izrazila uverenje da ćemo uskoro doći do broja od 100.000 programera.

Premijerka je podsetila na to da zadržavamo programere tako što omogućavamo razvoj sve više startap kompanija, uvećanjem fondova za inovacije koje investiraju starapove i prilagođavanjem zakonodavstva.

Kako je navela, 2021. godina bila je rekordna po broju startapova i investicija u njih, a otvara se sve više razvojnih centara, pa pored toga što zadržavamo naše, dolaze i stranci.

BIO4 kampus će se nalaziti između ulica Vojvode Stepe i Kumodraške, i u njemu će biti tri fakulteta – Biološki, Farmaceutski i Grupa za bioinženjering Tehnološkog-metalurškog fakulteta.

U kampusu će se nalaziti osam naučnih instituta, Ekstenzija Naučno-tehnološkog parka i istraživački centri privatnih kompanija.

izvor> Vlada

foto> Vlada