Noćna mora srpskih turista: Agencija bankrotirala, putnici ostali bez novca, a ne mogu ni štetu da naplate

Deset turističkih agencija koje su poslovale u Srbiji otišlo je u stečaj u protekle dve godine, a mnogi putnici koji su imali zamenske vaučere za aranžmane koji su odloženi zbog epidemije korona virusa ostali su bez novca i bez odmora. To se desilo i turistima koji su svoje putovanje uplatili preko novosadske agencije „Kompas Tourism & Travel”.

Zbog epidemije korona virusa nisu mogli da idu na zakazana putovanja u sezoni 2020, a zamenski vaučeri nisu mnogo vredeli nakon bankrota turističke agencije. Prema rečima putnika, sada se lopta iz osiguravajućih kuća premešta na sud stečajnog upravnika, ali su sve manje šanse da im se nadoknadi šteta.

Osiguravajuća društva kod kojih je agencija imala polise odbila su građane koji su se žalili uz obrazloženje da je razlog otkazivanja putovanja kovid, što osiguravajuća društva tretiraju kao „višu silu“ i da u tom slučaju ne važi garancija putovanja. .

Otkako je agencija bankrotirala, stečajnom upravniku se obratilo oko 400 putnika, od ukupno skoro 1.000, ali je od njega stigao odgovor da neće biti isplate poveriocima, jer „Kompas” nema imovinu. Putnici su tako došli u situaciju da ne mogu da dobiju novčanu nadoknadu, iako je agencija imala polisu osiguranja za slučaj nelikvidnosti i odgovornosti za štetu pričinjenu putniku, a ne mogu se naplatiti ni iz stečajne mase, jer to praktično i jeste. ne postoji.

Između kovida i bankrota nemaju para
Jedan od putnika koji je platio aranžman Dragoljub M. rekao je za Euronevs Srbija da je od „Milenijum osiguranja” dobio obaveštenje da je zahtev za odštetu neosnovan. Naveli su da je agencija osigurana na sumu od 300.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, ali da putnik nema pravo na odštetu, jer mu letovanje nije realizovano zbog epidemije zarazne bolesti Kovid 19, a ne zbog stečaja. koja je otvorena 29. novembra 2021.

„Putovanje ugovoreno je trebalo da se održi tokom 2020. godine i tačno je da nije obavljeno zbog epidemije, ali na osnovu Uredbe Vlade Srbije ili treba da koristimo zamenske vaučere ili da dobijemo novac nazad. To se nije desilo, jer je „Agencija otišla u stečaj, pa njihovo objašnjenje da bankrot nije razlog zbog kojeg putovanje nije realizovano ne drži vodu. Ukoliko agencija nije vratila novac za aranžman do navedenog datuma, osiguranje je dužno da isplati taj novac po ugovoru i polisi“, kaže Maksimović.

News1.rs / euronews

Foto: News1.rs