Svečano otvorena Ambasada Srbije u Gani 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković juče je u Akri svečano otvorio Ambasadu Srbije u Gani, i tom prilikom poručio da će ona doprineti razvoju bilateralnih odnosa dveju zemalja u budućnosti na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu.

Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovo prva ambasada naše zemlje koja je otvorena na teritoriji afričkog kontinenta posle više od četiri decenije.

Gana nije samo tradicionalni prijatelj sa kojim smo zasnovali diplomatske odnose još 1959. godine, već je veliki prijatelj u današnjici, jer je to država koja je povukla priznanje tzv. nezavisnosti Kosova i država sa kojom ostvarujemo izvanrednu saradnju u međunarodnim forumima, istakao je ministar.

On je naveo da Srbija i Gana imaju ozbiljne planove za saradnju u budućnosti, posebno u oblastima poljoprivrede, odbrane, digitalizacije, veštačke inteligencije, obrazovanja.

Selaković je ukazao na to da je njegova poseta Gani počela sastankom sa predsednikom te zemlje Nanom Adom Dankvom Akufo-Adom, koji je prisustvovao 60-godišnjici osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu prošle godine.

Ministar je podsetio na to da je predsednika Gane odlikovao predsednik Srbije Ordenom na lenti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa dveju zemalja i lične zasluge u povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa predsednikom Gane postignut je dogovor o otvaranju Ambasade te zemlje u Beogradu, čemu će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova pružiti nesebičnu pomoć.

Selaković se tokom jednodnevne posete Gani sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Širli Bočvej.

izvor> Vlada

foto> Vlada