среда
март, 29

Svečano otvorena Ambasada Srbije u Gani 

Predstavljena u:

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković juče je u Akri svečano otvorio Ambasadu Srbije u Gani, i tom prilikom poručio da će ona doprineti razvoju bilateralnih odnosa dveju zemalja u budućnosti na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu.

Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovo prva ambasada naše zemlje koja je otvorena na teritoriji afričkog kontinenta posle više od četiri decenije.

Gana nije samo tradicionalni prijatelj sa kojim smo zasnovali diplomatske odnose još 1959. godine, već je veliki prijatelj u današnjici, jer je to država koja je povukla priznanje tzv. nezavisnosti Kosova i država sa kojom ostvarujemo izvanrednu saradnju u međunarodnim forumima, istakao je ministar.

On je naveo da Srbija i Gana imaju ozbiljne planove za saradnju u budućnosti, posebno u oblastima poljoprivrede, odbrane, digitalizacije, veštačke inteligencije, obrazovanja.

Selaković je ukazao na to da je njegova poseta Gani počela sastankom sa predsednikom te zemlje Nanom Adom Dankvom Akufo-Adom, koji je prisustvovao 60-godišnjici osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu prošle godine.

Ministar je podsetio na to da je predsednika Gane odlikovao predsednik Srbije Ordenom na lenti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa dveju zemalja i lične zasluge u povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa predsednikom Gane postignut je dogovor o otvaranju Ambasade te zemlje u Beogradu, čemu će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova pružiti nesebičnu pomoć.

Selaković se tokom jednodnevne posete Gani sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Širli Bočvej.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Tragedija u Srbiji: Učenik skočio kroz prozor tokom časa

Užasna tragedija se dogodila u Kačarevu, Srbija. Učenik osmog razreda S. F. poginuo je kada je skočio kroz...

SAZNAJEMO Devojčica (8) koju je otac monstrum godinama držao...

Devojčica (8), koju je otac Uroš Pašajlić (37) godinama držao zatočenu u stanu u Mirijevu, trenutno se...

(VIDEO) Otimačina i tuča za jeftine ćevape u Lidlu

Ljubitelji ćevapa napravili su haos u više Lidlovih maloprodajnih objekata po Srbiji, boreći se da dođu do...

Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz...

Nastavak pritisaka i progona srpskog naroda na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije naglasila je da je jučerašnje hapšenje bivšeg srpskog policajca...

„U ISLAMU SAM 4 GODINE, OVO MI JE ČETVRTI...

Dejan Dragojević tokom braka sa Dalilom Dragojević navodno je promenio veru i prešao u islam, a o...
FB