петак
март, 31

Razvoj sveobuhvatnih odnosa sa Saudijskom Arabijom

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom Akilom el Hatibom, da naše dve zemlje dele istu viziju razvoja zasnovanu na ulaganju u obrazovanje, inovacije i IT sektor, koja je ujedno i dobra osnova za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

Brnabić je istakla da je Srbija, zahvaljujući ulaganjima u IT sektor, prepoznata kao zemlja velikih potencijala u ovoj oblasti i dobra destinacija za investicije.

Danas je IKT sektor najveća izvozna grana i ima veliko učešće u BDP zemlje. Srbija ima dobar i obrazovan kadar, a uvođenjem programiranja u osnovne škole, ulažemo u našu budućnost, navela je ona i konstatovala da bi saradnja dveju država na ovom polju bila od obostrane koristi.

El Hatib je preneo premijerki pozdrave kralja Salman bin Abdulaziz al-Sauda i prestolonaslednika Muhameda bin Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, kao i nastojanje Saudijske Arabije za unapređenje ekonomskih odnosa i političkog dijaloga.

On je, ističući da je turizam nosilac ekonomskog razvoja Saudijske Arabije, rekao da je u Srbiji prepoznao veliki potencijal za razvoj ove privredne grane, što bi u budućnosti omogućilo otvaranje novih radnih mesta i ekonomskog razvoja države.

Prema njegovim rečima, razmena znanja i iskustava dveju zemalja i saradnja u ovoj oblasti bila bi obostrano korisna za naše građane.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je poslovna zajednica važan subjekat u razvoju odnosa, dok je poljoprivredu prepoznao kao jedan od stubova saradnje privrednika dveju zemalja.

Na sastanku je razgovarano i o povećanju trgovinske razmene, kao i mogućnostima za zajedničke infrastrukturne projekte.

Predsednica Vlade je izrazila uverenje da će se politički dijalog dveju zemalja intenzivirati u budućnosti i ponovila poziv saudijskom kralju i prestolonasledniku te zemlje da posete Srbiju.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...

Mini venčanica Ruskinje Maine koja se udala u Srbiji...

Svaka žena na dan svog venčanja želi da izgleda i da se oseća posebno, a venčanica je...

Kada joj priđe muškarac, počinje da se brani i...

Devojčica (8) koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zatočenu u štrokavom stanu i kadi na Zvezdari...

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...
FB