Oduzeli smo im mobilne i desilo se čudo. Kad su ih dobili nazad, učinili su OVO: Đaci u Vojvodini šokirali sve

OŠ „Sveti Sava“ još jedna je subotička škola koja je zabranila upotrebu mobilnih telefona. Kako navode iz ove obrazovno-vaspitne ustanove, odluku koja je doneta na inicijativu učitelja i nastavnika podržali su i roditelji učenika.

U OŠ „Sveti Sava“ od juče je potpuno zabranjena upotreba mobilnih telefona u školskoj zgradi i dvorištu. Kada dođu na nastavu, đaci telefone odlažu u kutije koji tamo ostaju sve do kraja posednjeg časa, pišu subotica.com.

– Smatramo da će ova nova odluka, pre svega, uticati na povećanje koncentracije kod đaka, da će doprineti njihovoj boljoj socijalizaciji i komunikaciji za vreme odmora i smanjiti mogućnost zloupotrebe mobilnih telefona, tu pre svega mislim na međusobna snimanja, snimanja nastavnika, ismevanja i drugo – objašnjava Miroslav Cicmil, direktor OŠ „Sveti Sava“ – Za sprovođenje odluke u nižim razredima zaduženi su učitelji koji na 1. času odlažu telefone u kutiju, a na kraju poslednjeg časa ih vraćaju đacima. U višim razredima, nastavnik ima zadatak da kada drži 1. čas odloži mobilne telefone u kutiju koja se čuva u zbornici pod ključem, a nastavnik koji tom odeljenju drži poslednji čas zadužen je da na kraju nastave vrati telefone đacima.

Ova odluka uvedena je u akt škole kojim se određuju pravila ponašanja.

Upotreba mobilih telefona početkom godine zabranjena je u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bajmoku, a ovakva zabrana u OŠ „Kizur Ištvan“ na snazi je od 2022. godine. Kako navode iz ove škole, iskustva su isključivo pozitivna.

– Kod nas nije zabranjena, već ograničena upotreba mobilnih telefona. U praksi to znači da ih đaci na početku časa odlažu u kutiju koja se nalazi na stolu kod nastavnika, a uzimaju ih na kraju. Ono što smo saznali kroz razgovor sa učenicima je da njima ovo pravilo apsolutno ne smeta, a nastavnici svedoče da đaci imaju bolju koncentraciju i aktivnije učestvuju u nastavi. Iako im nije zabranjeno, mobilne telefone retko koriste na odmorima, već se radije druže i komuniciraju – objašnjava Dejan Anđelović, direktor OŠ „Kizur Ištvan“.

Iz OŠ „Sveti Sava“ podsećaju da su upotrebu mobilnih telefona već zabranile brojne škole širom zemlje.

– Kod nas je školama dato da procene situaciju i da, ukoliko smtraju da je to potrebno, uvedu ovu meru. Francuska je još 2018. godine potpuno obustavila upotrebu mobilnih telefona u svim školama, a brojne države u Evropi se takođe pripremaju na to – zaključuje Cicmil.

(Telegraf.rs)