Pijavica spojila nebo i zemlju u Futogu: Neverovatan snimak, ljudi zabezeknuti u šta gledaju

Srbija je pod uticajem snažnog ciklona sa severozapada Evrope, pa je vreme danas nestabilno kao usred proleća i leta, s obzirom na pljuskove sa grmljavinom koji su uobičajeni u toplijem delu godine.

Oko 14 časova preko severozapada Srbije premeštala se veoma izražena linija nestabilnosti. U jednom trenutku ona je bila dugačka 200 kilometara i širine 20 ak kilometara, a prostirala se od Srema, Mačve i Podrinja do severa Bačke i u jugozapadnoj visinskoj struji premeštala se prema istoku i severoistoku.

U sklopu ovog sistema bilo je kumulonimbusa sa obilnim pljuskovima i grmljavinom, uz jak, na udare i olujni jugozapadni vetar.

Inače, sve ovo posledica je i premeštanja hladnog fronta, duž kojeg je došlo do veoma burnog razvoja vremena.

Čak je i manji tornado (pošto je manjih dimenzija u pitanju je tromba, a kada se nađe nad vodenom površinom onda je u pitanju morska pijavica) zabeležen u Futogu. Značajnih rotacija oblaka bilo je i u okolini Novog Sada i u okolini Loznice, a mogu se susresti duž cele konvektivne linije u sklopu fronta koji se premešta dalje ka istoku i jugu Srbije.

Dobra vest je da se pred kraj dana na severu i na zapadu Srbije očekuje razvedravanje i smirivanje vremena, ali i slabljenje vetra.

Jedan prizor pak sve je ostavio bez teksta.

Snimljena je morska pijavica u Futogu, iako su mnogi, šokirani prizorom, upitali da nije možda i manji tornado.

(Telegraf.rs)