Obeležena 110-godišnjica Bregalničke bitke

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je sinoć svečanoj akademiji održanoj povodom obeležavanja 110-godišnjice Bregalničke bitke.

Selaković je tom prilikom ocenio da činjenica da danas slavimo i evociramo sećanje na te dane slave, ponosa, žrtve i ljubavi prema otadžbini svedoči našu rešenost da, negujući kulturu sećanja, u našoj slavnoj prošlosti nalazimo nadahnuće za pobednički duh u našoj budućnosti.

Ministar je poručio da tom našem pretku, seljaku i težaku i nesalomivom i srpskom slobodarskom duhu posvećujemo ovu akademiju, boreći se protiv zaborava.

On je izrazio zadovoljstvo time što su na svečanosti prisutni predstavnici srpskog naroda iz Bitolja, Skoplja, Kumanova, sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske, zapadnog Srema, istočne Slavonije, Krajine i Crne Gore.

U okviru ceremonije, organizovana je i izložba ,,Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima” autora Dejana Antića.

Bregalnička bitka se dogodila 30. juna 1913. godine na reci Bregalnici, kada je Bugarska, nezadovoljna ishodom Prvog balkanskog rata, napala srpsku vojsku iznenada i bez objave rata, čime je započet Drugi balkanski rat.

Bitka je završena trijumfom srpske vojske 9. jula, nakon čega je potpisan mirovni ugovor u Bukureštu, kojim je Vardarska Makedonija ušla u sastav Kraljevine Srbije.

izvor> Vlada