четвртак
септембар, 28

Vesić: Uklonjena divlja deponija na Čukarici

Predstavljena u:

U okviru akcije „Problem manje” danas je uklonjena divlja deponija na starom Obrenovačkom putu u opštini Čukarica. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je posetio ovu lokaciju i rekao da je od početka godine do sada uklonjeno 25 deponija sa oko 20.000 metara kubnih, te da se na ovoj, koja je danas uklonjena, nalazi oko 300 kubnih metara građevinskog otpada.

– Ovo ne bacaju građani, već neodgovorne firme, koje inače od investitora uzimaju novac da šut voze tamo gde i treba, u Vinču. Oni to ne rade, već bacaju na prvu slobodnu livadu, zagađuju životnu sredinu, uništavaju grad, a istovremeno novac koji bismo mogli da potrošimo za pametnije stvari trošimo na čišćenje divljih deponija. Do sada smo od početka godine potrošili 25 miliona dinara za čišćenje divljih deponija, a za taj novac smo, recimo, na Čukarici ili u nekim drugim delovima grada mogli da uradimo pet parkova – naglasio je Vesić.

Trajno rešenje nećemo imati dok se ne promeni zakon, naveo je Vesić i dodao da Grad Beograd uporno insistira na tome.

– Sačekaćemo novu vladu. Verujem da će biti prihvaćeno da se izmeni Zakon o planiranju i izgradnji i da postoji obaveza investitora da prilikom dobijanja upotrebne dozvole daju dokaz o kretanju građevinskog otpada, jer tako više nećemo imati ovakve divlje deponije. To je jedan od načina rešavanja, a drugi je da se povećaju kazne, da budu preko milion dinara za pravna lica, preko petsto hiljada za fizička, a da se u svakom ponovljenom prekršaju oduzima vozilo iz koga se baca otpad. Kada to budemo uradili, tada ćemo zaštititi grad od ovakvog ponašanja, jer nikakvih garancija nema da se ovde za sat vremena neće pojaviti ponovo divlja deponija. To je jedini način kako može da se reši problem – istakao je Vesić.

On je zahvalio Opštini Čukarica, građanima koji prijavljuju ovakve deponije, „Gradskoj čistoći” i „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji” na pomoći prilikom uklanjanja deponije.

– Nama je potrebno trajno rešenje. Ovo radi manjina u našem društvu i to nisu obični građani. Oni jednostavno uništavaju grad i nema razloga da se to ne sankcioniše – zaključio je Vesić.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je rekao da je na teritoriji ove opštine u prethodnoj godini uklonjeno više od 1.700 kubnih metara otpada. 

– Novac koji smo za to potrošili mogli smo da iskoristimo na mnogo bolji način. Ova lokacija na kojoj se nalazimo je zona vodoizvorišta i nalazimo se na kilometar od fabrike vode. One koji prave ovakve deponije treba sprečiti na najdrastičniji način. Moramo da sačuvamo životnu sredinu i da nam Čukarica bude čista – naveo je Kolarić.

On je zahvalio „Gradskoj čistoći” koja je, kako je dodao, domaćinstvima u rubnim naseljima ove opštine podelila kante za klasičan i otpad za reciklažu, a 120 starih kontejnera je zamenjeno novim.

izvor>beograd.rs

foto>beograd.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB