Nesvakidašnji hobi učiteljice iz Svrljiga u kojem ćete odmah poželeti da se i sami okušate

Učiteljica Osnovne škole „Dobrila Antić“ u Svrljigu Nakica Antić već 12 godina ima nesvakidašnji hobi. Ona se bavi karvingom, odnosno dekorativnim rezbarenjem voća i povrća.

Bez njenih malih umetničkih dela teško je zamisliti bilo koju kulturno-zabavnu manifestaciju u svrljiškom kraju, posebno Belmužijadu, ali se za njeno umeće čulo i izvan Svrljiga, pa joj pozivu i narudžbine stižu i iz drugih mesta na jugoistoku Srbije.

Karving je nastao u Kini pre dve hiljade godina i potom se proširio na Tajland, a sredinom 20. veka umetnost rezbarenja povrća i voća preneta je i na ostale zemlje u svetu, uključujući i našu.

Vešti majstori karvinga, lubenice, dinje, ananase, krompire, tikve i drugo voće i povrće, za relativno kratko vreme pretvaraju u cveće, ptice, nacionalne simbole, znamenita arhitekstonska zdanja, likove poznatih ličnosti…

Nakica Antić za karving je saznala iz časopisa, a usavršila ga je uz pomoć interneta i Jutjuba.

„Oduvek su me privlačile lepe stvari i kada sam u časopisu „Bazar“ videla izrezbareno voće, poželela sam da se i sama time bavim. Pokušala sam, ali bez uspeha. Međutim, sa dolaskom interneta i video klipova počela sam da napredujem. Nabavila sam i neke brošure i tako naučila ovo što sada znam“, objasnila je Antić.

Prema njenim rečima, za rezbarenje voća i povrća potreban je odgovarajući pribor, pre svega mali oštar noz.

nova.rs