среда
март, 29

Srbija i Azerbejdžan potpisali Sporazum o saradnji u oblasti energetike

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Bakuu da će saradnja Srbije i Azerbejdžana u oblasti energetike, pre svega u gasnom sektoru i energetskoj tranziciji, doprineti unapređenju sveukupnih odnosa dveju država.

Mihajlović je, nakon potpisivanja Sporazuma između Vlade Azerbejdžana i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti energetike i rudarstva i razgovora sa ministrom energetike te zemlje Parvizom Šahbazovim, istakla da će dobri politički odnosi dveju država pomoći da se dodatno unapredi saradnja u energetici.

Ona je naglasila da dobre političke odnose prati i ekonomska saradnja, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ali da postoji prostor se da saradnja podigne na viši nivo, naročito u oblasti energetike.

Prema njenim rečima, potpisanim sporazumom dodatno ćemo ojačati saradnju, pre svega u gasnom sektoru, budući da je Južni gasni koridor važan za snabdevanje čitave Evrope i diverzifikaciju ruta i snabdevača.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da je Srbija započela izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će biti završena iduće godine i koja će omogućiti da gas dobijamo i iz Azerbejdžana.

Očekujemo da aktiviranjem novih nalazišta, u kojima su potvrđene rezerve prirodnog gasa u Kaspijskom regionu, Srbija za svoje potrebe obezbedi dodatne količine prirodnog gasa, a isto tako i da izgradnjom interkonekcija postane tranzitna ruta, čime dodatno povećavamo stabilnost i bezbednost naše zemlje, kao i regiona, navela je ona.

Mihajlović je predočila da potpisani sporazum otvara prostor za saradnju i u delu koji se tiče električne energije, budući da Azerbejdžan ima viškove u proizvodnji električne energije, kao i u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i razmeni iskustava i tehnologija i novih investicija u OIE.

Takođe, dogovorili smo formiranje manjih radnih grupa kako bismo na ekspertskom nivou došli do zajedničkih odluka i rešenja, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da prijem naše delegacije u Bakuu i razgovori koje je imala pokazuju međusobno poštovanje i razumevanje i predstavljaju osnovu za brži razvoj saradnje dveju država koje ove godine obeležavaju četvrt veka bilateralnih diplomatskih odnosa.

Šahbazov je rekao da je ovo odlična prilika za razgovore o budućim zajedničkim akcijama, kada su u pitanju Južni gasni koridor, kao i druge energetske i ekonomske teme.

Interkonekcija Srbija-Bugarska otvara brojne mogućnosti za saradnju u gasnom sektoru i radna grupa koju ćemo formirati baviće se najviše ovom temom, predočio je on, ukazavši na važnost razgovora o svim energetskim sektorima, ne samo o gasu, već i o OIE i elektroenergetici.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Tragedija u Srbiji: Učenik skočio kroz prozor tokom časa

Užasna tragedija se dogodila u Kačarevu, Srbija. Učenik osmog razreda S. F. poginuo je kada je skočio kroz...

SAZNAJEMO Devojčica (8) koju je otac monstrum godinama držao...

Devojčica (8), koju je otac Uroš Pašajlić (37) godinama držao zatočenu u stanu u Mirijevu, trenutno se...

(VIDEO) Otimačina i tuča za jeftine ćevape u Lidlu

Ljubitelji ćevapa napravili su haos u više Lidlovih maloprodajnih objekata po Srbiji, boreći se da dođu do...

Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz...

Nastavak pritisaka i progona srpskog naroda na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije naglasila je da je jučerašnje hapšenje bivšeg srpskog policajca...

„U ISLAMU SAM 4 GODINE, OVO MI JE ČETVRTI...

Dejan Dragojević tokom braka sa Dalilom Dragojević navodno je promenio veru i prešao u islam, a o...
FB