Srbija i Azerbejdžan potpisali Sporazum o saradnji u oblasti energetike

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Bakuu da će saradnja Srbije i Azerbejdžana u oblasti energetike, pre svega u gasnom sektoru i energetskoj tranziciji, doprineti unapređenju sveukupnih odnosa dveju država.

Mihajlović je, nakon potpisivanja Sporazuma između Vlade Azerbejdžana i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti energetike i rudarstva i razgovora sa ministrom energetike te zemlje Parvizom Šahbazovim, istakla da će dobri politički odnosi dveju država pomoći da se dodatno unapredi saradnja u energetici.

Ona je naglasila da dobre političke odnose prati i ekonomska saradnja, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ali da postoji prostor se da saradnja podigne na viši nivo, naročito u oblasti energetike.

Prema njenim rečima, potpisanim sporazumom dodatno ćemo ojačati saradnju, pre svega u gasnom sektoru, budući da je Južni gasni koridor važan za snabdevanje čitave Evrope i diverzifikaciju ruta i snabdevača.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da je Srbija započela izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će biti završena iduće godine i koja će omogućiti da gas dobijamo i iz Azerbejdžana.

Očekujemo da aktiviranjem novih nalazišta, u kojima su potvrđene rezerve prirodnog gasa u Kaspijskom regionu, Srbija za svoje potrebe obezbedi dodatne količine prirodnog gasa, a isto tako i da izgradnjom interkonekcija postane tranzitna ruta, čime dodatno povećavamo stabilnost i bezbednost naše zemlje, kao i regiona, navela je ona.

Mihajlović je predočila da potpisani sporazum otvara prostor za saradnju i u delu koji se tiče električne energije, budući da Azerbejdžan ima viškove u proizvodnji električne energije, kao i u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i razmeni iskustava i tehnologija i novih investicija u OIE.

Takođe, dogovorili smo formiranje manjih radnih grupa kako bismo na ekspertskom nivou došli do zajedničkih odluka i rešenja, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da prijem naše delegacije u Bakuu i razgovori koje je imala pokazuju međusobno poštovanje i razumevanje i predstavljaju osnovu za brži razvoj saradnje dveju država koje ove godine obeležavaju četvrt veka bilateralnih diplomatskih odnosa.

Šahbazov je rekao da je ovo odlična prilika za razgovore o budućim zajedničkim akcijama, kada su u pitanju Južni gasni koridor, kao i druge energetske i ekonomske teme.

Interkonekcija Srbija-Bugarska otvara brojne mogućnosti za saradnju u gasnom sektoru i radna grupa koju ćemo formirati baviće se najviše ovom temom, predočio je on, ukazavši na važnost razgovora o svim energetskim sektorima, ne samo o gasu, već i o OIE i elektroenergetici.

izvor> Vlada

foto> Vlada