Nudimo savete kako da imate zdravu, jaku i sjajnu kosu

Svi sanjamo o zdravoj, glatkoj i sjajnoj kosi, ali, nažalost, mnoge naše navike za negu kose postižu suprotan efekat, odnosno prave veliku štetu i slabe je. Neke od njih radimo nesvesno, bez razmišljanja, a imaju veliki uticaj na zdravlje naše kose.

foto> unsplash.com

Važno je zapamtiti da se kosa u osnovi sastoji od mrtvih ćelija, baš kao i nokti. To znači da sama ne proizvodi vitamine i hranljive materije, pa mora da apsorbuje spoljne supstance. Kosa se hrani i neguje prirodnim uljima koje proizvodi naše vlasište i hranljivim materijama koje potiču iz prirode ili proizvoda za negu. Njegova struktura je porozna i stoga ima sposobnost da apsorbuje ove supstance, ali u isto vreme može da sakuplja i „udiše“ zagađen vazduh, UV zrake, štetne hemikalije i so.

Foto>unsplash.com

Nudimo odlične načine da zaštitite svoju kosu od štetnih uticaja i omogućite joj da raste u zdravom i čvrstom obliku.

  1. Nakon šamponiranja, potopite kosu u belo sirće i ostavite da deluje nekoliko minuta pre ispiranja. Vaša kosa će biti sjajnija i sjajnija nakon prve primene ovog domaćeg trika.
  2. Mesec dana koristite prirodnu masku za kosu od avokada.
  3. Umesto šamponiranja, operite kosu sirovim belancima. Možda zvuči čudno, ali ovaj prirodni proizvod ima moć da poboljša vlažnost vaše kose, bolje od bilo kog drugog kozmetičkog proizvoda, a da istovremeno ne oslabi kosu (kao neki kozmetički proizvodi).
  4. Ne perite kosu prečesto. Često pranje uklanja velike količine prirodnih ulja sa vašeg vlasišta, koje je vašoj kosi potrebno da neguje i raste.
  5. Koristite šampone koji ne sadrže sulfat. Sulfat je jedan od najštetnijih sastojaka, jer oduzima prirodnu vlagu vašoj kosi. Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji ne sadrže sulfate, a omogućiće vam da se bolje negujete i ojačate kosu.
  6. Svakodnevno masirajte vlasište drvenom četkicom za zube da biste aktivirali cirkulaciju krvi u ovoj oblasti i stimulisali rast kose.
  7. Zaštitite kosu od sunca. Ako ne želite da nosite šešire, tokom leta možete koristiti kreme za sunčanje ili specijalno dizajnirane proizvode za stajling koji štite vašu kosu od hlora i slane vode.
  8. Ne sušite kosu prečesto, ostavite je da se osuši prirodnim putem. Takođe, u danima kada koristite fen, nanesite losion za zaštitu kose od toplote ili balzam koji se ne može prati. Na taj način ćete zaštititi kosu od toplote.
  9. Arganovo ulje nudi mnoge prednosti za zdravlje vaše kose. Koristite ga za ispucale vrhove, suvo vlasište ili kao regenerator koji se ne može prati.
  10. Konzumirajte biotin. Ovaj vitamin podržava rast vaših noktiju i kose i omogućava regeneraciju kože.

foto> unsplash.com