BELI LUK – lek za svakoga

U narodu je beli luk lek za svakoga, prema kome postoji veoma veliko i nepokolebljivo poverenje. Ovo gotovo fanatično iskonsko verovanje često ide toliko daleko da se beli luk i danas koristi u nekim seoskim domaćinstvima ne samo kao preventiva već i kao magijski lek protiv „zlih duhova“ i drugih „nevidljivih opasnih sila“, dakle, kao sredstvo za vračanje. , čarobnjaštvo, čini i magija. Iskonsko verovanje u lekovitu, zaštitnu i magijsku moć belog luka zaoralo je duboku brazdu u materijalnom i duhovnom životu naroda. Gotovo da nema seoske kuće koja ne sadi luk. Beli luk se gotovo redovno jede i stavlja kao začin raznim jelima.

U proleće i u vreme nekadašnjih dugotrajnih postova pravoslavnih, beli luk se morao jesti uz svaki obrok. Za vreme raznih epidemija pegavog tifusa, kolere, kuge, dizenterije, gripa i uopšte, kad god je došlo do velikog umiranja ljudi od zaraznih bolesti, beli luk se uvek preporučivao i svakodnevno koristio kao preventivno i lekovito sredstvo. Kada je majka spremala sina za vojnike, ćerku među omladinu, a dete otplovilo na ulicu, često se negde u odelu ili oko tela sakrivalo malo belog luka (amajlija). Neki ni danas ne kreću bez belog luka.

Foto: News1.rs

Malo je domaćih biljaka kojima se pridaje toliki značaj i koje imaju tako neupitno poverenje kao beli luk. Imajući u vidu da je beli luk u novije vreme naučno ispitan u hemijskim i mikrobiološkim laboratorijama, u farmaceutskoj industriji i na klinikama, postignuti su dobri rezultati u lečenju mnogih bolesti, uključujući i narode na raznim kontinentima. zaštićeno i lečeno. sa belim lukom hiljadama godina, onda postoji još veća potreba za proučavanjem upotrebe ove biljke u narodnom životu, narodnoj ishrani, a posebno u narodnoj medicini . Ovome treba dodati i široku raznovrsnost belog luka, ne samo kao biljke koja se istovremeno koristi kao svakodnevna hrana, odnosno lek, a ponekad i kao magija, već i zbog toga što je njegovo fiziološko, lekovito dejstvo veoma višestruko. Naime, i u narodnoj i u naučnoj medicini poslednjih godina, beli luk se koristi za lečenje značajnog broja veoma raznovrsnih bolesti, kako iznutra tako i spolja .

Istorijski podaci govore da je u starom i srednjem veku i dugo u novom veku beli luk bio priznat kao lek i zvaničan lek kod raznih naroda, ali je poslednjih vekova, a posebno u KSIKS veku, skoro potpuno eliminisan iz farmakopeje. Tek u Prvom svetskom ratu, a posebno u Drugom svetskom ratu i posle njega, počinje pravo naučno proučavanje belog luka, zajedno sa izvanrednim radom na proučavanju i otkrivanju bakteriostatskih lekova kao što su penicilin, streptomicin, a samim tim i antibiotici.

Upotreba belog luka u narodnoj medicini
Beli luk se koristi u narodnoj medicini za

Respiratorni tretman
Lečenje bolesti srca i krvnih sudova (ateroskleroza)
Lečenje nervnih bolesti, glavobolja, nesvestica itd.
Lečenje organa za varenje
Upotreba belog luka protiv crevnih parazita
Lečenje kožnih bolesti, gubitka kose i upale grla
Lečenje obolele jetre

News1.rs / Wikipedia

Foto: News1.rs