среда
март, 29

BELI LUK – lek za svakoga

Predstavljena u:

U narodu je beli luk lek za svakoga, prema kome postoji veoma veliko i nepokolebljivo poverenje. Ovo gotovo fanatično iskonsko verovanje često ide toliko daleko da se beli luk i danas koristi u nekim seoskim domaćinstvima ne samo kao preventiva već i kao magijski lek protiv „zlih duhova“ i drugih „nevidljivih opasnih sila“, dakle, kao sredstvo za vračanje. , čarobnjaštvo, čini i magija. Iskonsko verovanje u lekovitu, zaštitnu i magijsku moć belog luka zaoralo je duboku brazdu u materijalnom i duhovnom životu naroda. Gotovo da nema seoske kuće koja ne sadi luk. Beli luk se gotovo redovno jede i stavlja kao začin raznim jelima.

U proleće i u vreme nekadašnjih dugotrajnih postova pravoslavnih, beli luk se morao jesti uz svaki obrok. Za vreme raznih epidemija pegavog tifusa, kolere, kuge, dizenterije, gripa i uopšte, kad god je došlo do velikog umiranja ljudi od zaraznih bolesti, beli luk se uvek preporučivao i svakodnevno koristio kao preventivno i lekovito sredstvo. Kada je majka spremala sina za vojnike, ćerku među omladinu, a dete otplovilo na ulicu, često se negde u odelu ili oko tela sakrivalo malo belog luka (amajlija). Neki ni danas ne kreću bez belog luka.

Foto: News1.rs

Malo je domaćih biljaka kojima se pridaje toliki značaj i koje imaju tako neupitno poverenje kao beli luk. Imajući u vidu da je beli luk u novije vreme naučno ispitan u hemijskim i mikrobiološkim laboratorijama, u farmaceutskoj industriji i na klinikama, postignuti su dobri rezultati u lečenju mnogih bolesti, uključujući i narode na raznim kontinentima. zaštićeno i lečeno. sa belim lukom hiljadama godina, onda postoji još veća potreba za proučavanjem upotrebe ove biljke u narodnom životu, narodnoj ishrani, a posebno u narodnoj medicini . Ovome treba dodati i široku raznovrsnost belog luka, ne samo kao biljke koja se istovremeno koristi kao svakodnevna hrana, odnosno lek, a ponekad i kao magija, već i zbog toga što je njegovo fiziološko, lekovito dejstvo veoma višestruko. Naime, i u narodnoj i u naučnoj medicini poslednjih godina, beli luk se koristi za lečenje značajnog broja veoma raznovrsnih bolesti, kako iznutra tako i spolja .

Istorijski podaci govore da je u starom i srednjem veku i dugo u novom veku beli luk bio priznat kao lek i zvaničan lek kod raznih naroda, ali je poslednjih vekova, a posebno u KSIKS veku, skoro potpuno eliminisan iz farmakopeje. Tek u Prvom svetskom ratu, a posebno u Drugom svetskom ratu i posle njega, počinje pravo naučno proučavanje belog luka, zajedno sa izvanrednim radom na proučavanju i otkrivanju bakteriostatskih lekova kao što su penicilin, streptomicin, a samim tim i antibiotici.

Upotreba belog luka u narodnoj medicini
Beli luk se koristi u narodnoj medicini za

Respiratorni tretman
Lečenje bolesti srca i krvnih sudova (ateroskleroza)
Lečenje nervnih bolesti, glavobolja, nesvestica itd.
Lečenje organa za varenje
Upotreba belog luka protiv crevnih parazita
Lečenje kožnih bolesti, gubitka kose i upale grla
Lečenje obolele jetre

News1.rs / Wikipedia

Foto: News1.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Tragedija u Srbiji: Učenik skočio kroz prozor tokom časa

Užasna tragedija se dogodila u Kačarevu, Srbija. Učenik osmog razreda S. F. poginuo je kada je skočio kroz...

SAZNAJEMO Devojčica (8) koju je otac monstrum godinama držao...

Devojčica (8), koju je otac Uroš Pašajlić (37) godinama držao zatočenu u stanu u Mirijevu, trenutno se...

(VIDEO) Otimačina i tuča za jeftine ćevape u Lidlu

Ljubitelji ćevapa napravili su haos u više Lidlovih maloprodajnih objekata po Srbiji, boreći se da dođu do...

Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz...

Nastavak pritisaka i progona srpskog naroda na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije naglasila je da je jučerašnje hapšenje bivšeg srpskog policajca...

„U ISLAMU SAM 4 GODINE, OVO MI JE ČETVRTI...

Dejan Dragojević tokom braka sa Dalilom Dragojević navodno je promenio veru i prešao u islam, a o...
FB