уторак
септембар, 26
Naslovna Blog

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9. oktobra

0

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će biti obavljene u okviru završnih priprema za predstojeću grejnu sezonu, koja prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu zvanično počinje 15. oktobra, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane”. 

Probe podrazumevaju proveru rada toplotnih izvora (15 toplana i 18 kotlarnica), toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih grejnih instalacija u objektima. Cilj je da proizvodna i distributivna postrojenja budu što bolje pripremljena za predstojeću grejnu sezonu.

Funkcionalne probe nisu takozvane „tople probe” i ne podrazumevaju početak isporuke toplotne energije. Zbog toga iz „Beogradskih elektrana” apeluju na potrošače da ne upućuju prijave kvara Servisnom centru Grada Beograda (11-0-11) ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladno-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora.

Probe toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih grejnih instalacija obavljaće se prema sledećoj dinamici:

– ponedeljak, 2. oktobar – toplane: „Cerak” i „Mladenovac”, kotlarnice: „Janka Veselinovića”, „Uprava prihoda”, „Sremčica” i „Barajevo”;
– utorak, 3. oktobar – toplane: „Dunav”, „Miljakovac”, kotlarnice: „GAK Narodni front”, „Luka Beograd”, „Resnik” i „Železnik”;
– sreda, 4. oktobar – toplane: „Voždovac”, „Mirijevo”, „Borča” i „Višnjička banja”, kotlarnice: „Braće Marić 3–7” i obnovljiv izvor energije „Ovča”;
– četvrtak, 5. oktobar – toplane „Konjarnik”, „Banovo brdo” i „Batajnica”, kotlarnice: „Makedonska–Jakšićeva”, „Šeher – Andre Nikolića 3”;
– petak, 6. oktobar – toplane: „Novi Beograd”, „Zemun” i „Medaković”, kotlarnice: „Vrtlarska”, „Ljutice Bodana 2” i „Dom zdravlja Braće Jerković”;
– ponedeljak, 9. oktobar – kotlarnice: „Institut Majka i dete”, „KBC Bežanijska kosa”, „KBC Zvezdara – Preševska 31”, „KBC Zvezdara – Dimitrija Tucovića 161”, „KBC Zvezdara – Dimitrija Tucovića 161 – parna strana”.

Trebalo bi da korisnici sistema daljinskog grejanja obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih grejnih instalacija i, samo ukoliko primete curenje vode iz instalacija, kvar odmah prijave Servisnom centru Grada Beograda pozivom na broj telefona 11-0-11, navodi se saopštenju.

izvor>beograd.rs

foto>beograd.rs

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja strnjike

0

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu mesto za emitovanje spotova u okviru kampanje od nacionalnog značaja „Ne pali strnjiku!”, čiji je cilj da zaustavi štetnu praksu paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve.

Sprovođenje kampanje, koju su pokrenuli Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, MUP i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), počelo je 4. septembra, kada je spot i premijerno prikazan.

Samo tokom prethodne godine bilo je približno 15.000 požara uzrokovanih paljenjem na otvorenom prostoru, što utiče na zagađenje vazduha i na bezbednost saobraćaja, a uništava i životnu sredinu i imovinu.

Cilj pomenute kampanje jeste da skrene pažnju javnosti na štetnost i kažnjivost paljenja strnjike i da pruži savete kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

U okviru kampanje dostupni su kraća i duža verzija televizijskog spota, kao i radio-spot.

izvor> Vlada

foto> Vlada

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

0

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid Zoranom Semenovićem, obišao je večeras Šid nakon što je ovo područje zahvatilo nevreme i poručio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova stanovnicima ovog mesta uputiti pomoć u vidu agregata, jer je deo teritorije ove opštine ostao bez električne energije usled prekida na dalekovodu.

„Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića došao sam noćas u Šid, imajući u vidu da su usled kvara na visokonaponskoj mreži, čitav Šid i okolna mesta ostali bez struje. Na sreću, nije bilo intervencija pripadnika Sektora za vanredne situacije, ali u svakom slučaju, svi logistički kapaciteti Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova stavljeni su na raspolaganje građanima Šida. Prvenstveno, tu mislim na agregate različite snage koji su već poslati iz raznih naših jedinica u Srbiji da što pre dođu ovde u Šid i da se stave na raspolaganje građanima Šida, sve dok ovaj kvar ne bude otklonjen“, rekao je Čaušić.

Poručio je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije uvek na terenu kada je to potrebno i uvek u službi građana.

„Nadležne službe su već na terenu. Sektor za vanredne situacije i Ministarstvo unutrašnjih poslova su uvek na terenu kada je to potrebno, pa čak i u ovim situacijama. Naglasio bih da s obzirom da je nevreme noćas pogodilo nekoliko regiona naše zemlje, da mi nismo imali intervencije izuzev uklanjanja stabala na teritoriji Novog Sada i Smedereva“, istakao je Čaušić.

Apelovao je na građane da slušaju uputstva nadležnih i da budu oprezni, pogotovo oni koji žive pored vototokova.

„S obzirom na to da se očekuju znatne padavine noćas i sutra na teritoriji čitave zemlje, još jednom aplelujem na građane da slušaju uputstva nadležnih i da budu veoma oprezni, naročito oni naši građani koji žive pored vodotokova. Nadamo se da ćemo da ispratimo i taj talas prvenstveno bez ikakvih ljudskih žrtava i naravno sa što manjom materijalnom štetom“, poručio je Čaušić.

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović zahvalio se na brzoj reakciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Zahvaljujem se načelniku Sektora za vanredne situacije koji je odmah došao u Šid i izašao u susret svim našim zahtevima i molbama koje smo imali, kao i brzoj reakciji ministarke energetike“, rekao je Semenović.
Podsećamo, u popodnevnim časovima deo teritorije Sremskog i Podunavskog upravnog okruga zahvatilo je nevreme praćeno jakim vetrom i obilnim kišnim padavinama.

Prema informaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda u prethodnih šest časova, najveća količina padavina pala je na teritoriji Novog Sada, Loznice, Sombora, Sremske Mitrovice i Kikinde, dok se dodatne padavine tokom noći mogu očekivati na prostoru zapadne Srbije, Srema, Bačke i Banata.

Teritoriju opštine Šid zahvatilo je nevreme praćeno obilnim kišnim padavinama, a deo područja ostao je bez električne energije usled prekida na dalekovodu u selu Bačinci.

Na saniranju problema i sanaciji angažovana je Elektrodistribucija Beograd i Novi Sad, a Republička direkcija za robne rezerve je takođe uputila agregate velikog kapaciteta za pomoć opštini Šid.

izvor> MUP

foto> MUP

Festival srpskih vina u Lazerevcu

0

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom u 16 časova. Najveći festival srpskih vina biće upriličen u Lazarevcu, u šetališnoj zoni Karađorđeve ulice.

Vrhunski izlagači posetioce očekuju s kvalitetnim vinom i degustativnim radionicama. Dobra hrana i tri muzičke scene upotpunjuju ugođaj festivala, navedeno je u saopštenju. 

Manifestacija se održava u okviru ovogodišnjih „Dana evropske baštine”. 

izvor> beograd.rs

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u Srbiju nakon jakog nevremena

0

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio da se zbog otežane opskrbe strujom i nemogućnosti rada špediterskih službi do daljeg obustavlja teretni promet na ulazu u Srbiju na prijelazima Šid i Batrovci, pise 24sata.hr.

Na području Srijema, najteže pogođenom jučerašnjim nevremenom, 11.000 kućanstava sinoć je ostalo bez struje, a u Šid su upućeni agregati jer je dio teritorija te općine ostao bez napajanja električnom energijom zbog prekida na dalekovodu.

Na graničnim prijelazima Batrovci i Šid na izlazu iz Srbije prema Hrvatskoj otežan je promet za kamione i teretna vozila.

Zbog nemogućnosti rada špediterskih službi sav teretni promet na ulazu u Srbiju bit će obustavljen sve dok ne budu otklonjeni kvarovi na dalekovodima i dok  se ne uspostavi normalna opskrba električnom energijom, priopćio je MUP Srbije.

O tome su, dodaje se u priopćenju, obaviještene hrvatske granične vlasti, koje će teretni promet iz pravca Republike Hrvatske prema Republici Srbiji preusmjeravati na alternativne granične prijelaze Bačka Palanka, Bogojevo i Bezdan.

„Svi logistički kapaciteti Sektora za izvanredne situacije MUP-a stavljeni su na raspolaganje građanima Šida, a agregati različite snage već su poslani da čim prije stignu u Šid i stave na raspolaganje građanima sve dok ovaj kvar ne bude otklonjen“, rekao je v.d. pomoćnika ministra unutarnjih poslova i šef Sektora za izvanredne situacije Luka Čaušić, koji je tijekom noći posjetio Šid.

U većem dijelu Srbije za nedjelju i do 25. rujna proglašen je crveni meteo alarm jer se očekuje obilna kiša i moguće olujno nevrijeme. 

izvor>24sata.hr

foto>24sata.hr Antonio Ahel, ILUSTRACIJA

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi ranjen

0
Kosovo riot police secure a municipal building after using tea gas to disperse Serbs demonstrating after police helped install ethnic Albanian mayors following controversial elections in the Serb-majority town of Zvecan on May 26, 2023. (Photo by STRINGER / AFP)

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu u selu Banjska na severu KiM, saopštila je direkcija policije u Prištini, pise n1info.rs.

Prilikom obavljanja policijskih poslova, u 02.34 u Severnoj Mitrovici, jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila je da su na ulazu u selo Banjska dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most, te je ulaz mosta bio blokiran“, saopštila je policija.

Tri jedinice su, dodaje policija, krenule u pravcu lokacije.

„Čim su stigle na mesto blokade, naišle su na otpor, gde je sa nekih položaja pucano iz različitog arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i pištolje, pri čemu su upucana dva policajca“, navodi se u saopštenju.

Jedinice policije, kako tvrde, reagovale su u samoodbrani i uspele su da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje pogođenih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog, dok je drugi povređen“, navodi se u saopštenju.

izvor>n1info.rs

foto>n1info.rs

Dodatna sredstva za program kupovine seoskih kuća

0

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu, kojom je omogućena kupovina novih 17 minibuseva, namenjena povezivanju 368 sela u Srbiji.

Realizacijom projekta rešavaju se osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva, omogućava kvalitetniji život i stvaraju uslovi za veću dostupnost zdravstvenih, kulturnih, administrativnih i edukativnih usluga, a ujedno se unapređuje životni standard stanovništva seoskih sredina.

Zbog velikog interesovanja za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu, koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, članovi Vlade doneli su i Uredbu koja će omogućiti nastavak ovog programa i za te namene opredelili dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 395.000.000 dinara.

Uključujući nova sredstva, Vlada je za ovaj program, od početka godine, izdvojila ukupno 895.000.000 dinara.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda i produžila period važenja ograničenja cena do kraja oktobra.

izvor>Vlada

U padu aviona u Brazilu 14 poginulih

0
An ambulance is parked outside the private daycare center "Cantinho do Bom Pastor" after a fatal attack on children in Blumenau, Santa Catarina state, Brazil, Wednesday, April 5, 2023. A man with a hatchet jumped over a wall and invaded the daycare center, killing four children and wounding at least five others, authorities said. (Denner Ovidio/Futura Press via AP)

U padu malog aviona u severnoj brazilskoj državi Amazonas poginulo je 14 ljudi, saopštio je guverner te države.

Nesreća, u kojoj je poginulo 12 putnika i dva člana posade u avionu „embraer bandeirante“, dogodila se u pokrajini Barselos.

Guverner Vilson Lima rekao je da su žrtve brazilski turisti. Lima je objasnio da je region pogođen jakom kišom i da je verovatni uzrok nesreće pogrešno određena ruta u trenutku sletanja.

nova.rs

Napredak koji uliva nadu: Nova vakcina protiv raka pluća mogla bi da prepolovi broj smrtnih slučajeva

0

Francuska biotehnološka kompanija Ose Immunotherapeutics saopštila je da je njena vakcina protiv određenih vrsta raka pluća efikasna u smanjenju smrtnosti obolelih za čak 41 odsto. Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka u Evropi i SAD, prenosi Euronews.

Rezultati treće faze kliničkog ispitivanja koji imaju za cilj procenu terapijskih prednosti vakcine, poslednji su korak pre nego što bi lek mogao da se plasira na tržište, objavljeno je u časopisu „Annals of Oncology“. Vakcina je primenjena na pacijentima sa uznapredovalim karcinomom  malignih ćelija pluća (NSCLC ili adenokarcinomom), najčešćim tipom raka pluća i onim koji je „obično manje osetljiv na hemoterapiju i terapiju zračenjem“, kako ga opisuje američki Institut za istraživanje kancera.

Ukupno 219 pacijenata, od kojih su svi pokazali otpornost na druge tretmane, učestvovalo je u studiji koja je obuhvatila devet evropskih zemalja i SAD. Dve grupe pacijenata činilo je 139 pacijenata koji su primili vakcinu i 80 koji su primili konvencionalnu hemioterapiju.

Pacijenti koji su primali „Tedopi“ pokazali su značajno veću stopu preživljavanja i imali su bolji kvalitet života od onih koji su primali hemioterapiju, saopštio je profesor i autor studije Benjamin Bese sa Instituta „Gustave Roussy“.

Vakcina kompanije Ose Immunotherapeutics korišćena je u ovom ispitivanju kao tretman treće metode lečenja, što znači da su pacijenti prethodno već primili dve druge vrste terapije. 

„Dalja evaluacija jasno opravdava očekivanja u drugoj fazi lečenja uznapredovalog i metastatskog adenokarcinoma, kako bi se ova vakcina protiv raka potencijalno učinila dostupnom pacijentima koji se teško ili neuspešno leče, a potrebne su im inovativne medicinske metode“  dodao je Bese. 

„Tedopi“ vakcina je efikasna kod pacijenata sa genom HLA-A2, koji je prisutan kod polovine svetske populacije, prema istraživanju Ose Immunotherapeutics. Primenjuje se u početku na svake tri nedelje, zatim na svakih osam nedelja tokom jedne godine, a potom svakih 12 nedelja.

izvor>euronews.rs

foto>euronews.rs

Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

0

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na centralnoj manifestaciji Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koja je održana u Nišu da je Srbija ponosna na svoju slobodu i da neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji.

Vučić je istakao da je ponosan na praznik koji se danas svetkuje, dodajući da je odluka o obeležavanju doneta zajedno sa Republikom Srpskom.

Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu zastavu, crveno-plavu-belu da imamo svoje srpsko ime i prezime, svoj rod koga se ne stidimo, naglasio je Vučić.

On je pozvao sve građane Srbije koji nisu Srbi da budu ponosni pripadnici i bošnjačkog i mađarskog i hrvatskog i romskog naroda, ali, kako je dodao, da našem narodu bilo gde da je ne oduzimaju pravo da se zovu ponosnim Srbima.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da su Srbi uspeli da ovladaju svojom sadašnjošću, da smo svesni svoje prošlosti i da samo tako možemo da imamo svoju budućnost.

Dodik je rekao da pre 15 godina to nije bilo tako i podsetio da se danas četvrti put obeležava ovaj praznik, te da je inicijativu pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pre četiri godine odlučili smo da ovaj dan obeležavamo jer nije na pravi način obeležavan datum probijanja Solunskog fronta kako to činimo sada. Ovo je bila ideja predsednika Srbije koju smo prihvatili i Vučiću treba da zahvalimo na jednom državničkom pogledu na stvari, ukazao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je poručio da Srbi žele da žive sa drugima u miru i da je svako dobrodošao da živi u miru sa nama.

Ne možemo da prihvatimo ništa osim mira i ne smemo da se odreknemo nas. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija!, zaključio je Dodik.

Patrijarh SPC Porfirije poručio je da je kroz istoriju pravoslavna vera i crkva čuvala srpsko jedinstvo i da je zato i u današnjosti odgonetka svih srpskih nedoumica i rešenje za opstanak našeg naroda u budućnosti.

Zato je odgonetka svih srpskih nedoumica u sadašnjosti i rešenje za opstanak u budućnosti pored svih legitimnih i dobrih trudova i napora. Kako kaže sveti vladika Nikolaj – vera večna, vera slavna i vera naša pravoslavna, istakao je patrijarh Porfirije.

On je svima poželeo srećan i blagosloven Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Centralnoj manifestaciji Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u hali „Čair“ u Nišu prisustvovali su i ministri i članovi vlada Srbije i Republike Srpske.

Autor fotografija: rts.rs

FB