четвртак
март, 30
Naslovna Blog

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

0

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će omogućiti primenu eAgrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, s obzirom na to da su pravila i procedure za njihovo odobravanje zastarela i komplikovana, pa su i odobravanja i isplate podsticaja kasnili.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, između ostalog, bliže se uređuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vođenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje, shodno propisima koji važe u toj oblasti, pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službenih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnicu republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja, izvršenja zaključenih međunarodnih ugovora i primenu unutrašnjih propisa u oblasti međunarodnih ugovora koje zaključuje Republika Srbija.

Na današnjoj sednici članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere, vezane kako za odobrenje privremenor boravka, tako i radne dozvole.

Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola.

Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem.

Takođe, jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji.

Na sednici je doneta i Odluka o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnor značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta.

Ciljevi Saveta biće ostvareni realizacijom brojnih zadataka i kroz samostalne i multisektorske aktivnosti relevantnih subjekata, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je, takođe, obaveza Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Vlada je donela Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapređenje turističke infrastrukture – izgradnja sportsko-rekreativnog centra sa auto-kampom u Kovinu, izgradnja biciklističke staze duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, izgradnja biciklističko-pešačke staze, sa rasvetom, od Tvrđave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i uređenje sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu.

Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici”, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine.

Ovom uredbom utvrđeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vođenja evidencije o dodeljenim „Boračkim spomenicama“.

izvor> Vlada

foto> Vlada

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

0

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom 98. vazduhoplovnoj brigadi na vojnom aerodromu „Morava”, gde je poručio da će se nastaviti sa osnaživanjem našeg vazduhoplovstva i vojske.

Vučevića je na aerodromu dočekao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, nakon čega ga je komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dragan Mrdak informisao o stanju u jedinici i planiranim zadacima u narednom periodu.

Nakon referisanja, prikazan je deo letačke obuke pripadnika pomenute brigade, a potom je Vučević obišao taktičko-tehnički zbor dela naoružanja i vojne opreme.

Tokom obilaska hangara prikazan je i rad na održavanju vazduhoplova, pri čemu se potpredsednik Vlade uverio u stepen osposobljenosti ljudstva za održavanje svih vrsta vazduhoplova u brigadi.

Vučević je potom, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Miletom Jelićem, obišao i novi hangar, čija je izgradnja u toku.

Potpredsednik Vlade je u nastavku posete garnizonu Kraljevo obišao i pripadnike Druge brigade Kopnene vojske u kasarni „Ribnica”, gde ga je brigadni general Siniša Stašević upoznao sa organizacijom, misijom i istorijatom ove brigade, kao i razmeštajem i zonom odgovornosti.

Vučević je pohvalio pripadnike Druge brigade za angažovanje, kao i za visok nivo morala i osposobljenost u prethodnom periodu, istakavši da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti opremanje te brigade savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme, kao i preduzimanje daljih mera na poboljšanju standarda svih pripadnika Vojske Srbije.

U nastavku obilaska, u kasarni „Ribnica” potpredsednik Vlade je prisustvovao prikazu dela novog i modernizovanog naoružanja i sredstava, među kojima su i lanser raketa, samohodni višecevni digitalizovani 128 mm M17 „Oganj”, oklopno borbeno vozilo „LAZAR 3”, oklopno vozilo artiljerije BOV KIV, „Gvozdika”, „Pasars”, kao i univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS.

On je obišao i spomen-sobu Druge brigade Kopnene vojske, čiji poseban deo zauzimaju eksponati koji čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade, kao i bogoslužbeni prostor posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

izvor>mod.gov.rs

foto>mod.gov.rs

CECA HELIKOPTEROM DOLAZI U NIŠ Otkrivamo detalje spektakla koji priprema fanovima na Tvrđavi!

0

Najveća balkanska zvezda zakazala je koncert na otvorenom, a pripreme, kao i prodaja karata uveliko su u toku

Da pomera granice u muzici i da joj ništa nije teško kada je njena publika u pitanju, dokazaće još jednom Svetlana Ceca Ražnatović.

Naime, ona je za 24. jun ove godine zakazala veliki solistički koncert u Nišu, a za tu priliku odlučila je da napravi spektakl –  od njenog dolaska helikopterom, pa do onoga što će na Tvrđavi prirediti.

– Ceca se za taj događaj posebno priprema i s nestrpljenjem ga iščekuje, budući da je jug mesto s kog je ponikla i kojem se uvek rado vraća. Na koncertu u Nišu će biti i njena porodica, sestra i deca, kao i roditelji – ispričao je izvor za Alo!, pa dodao da pevačica brine i o najsitnijim detaljima vezanim za ovaj koncert.

– Bina će izgledati spektakularno, zvučni i svetlosni efekti takođe, sa Cecom će biti bend u punom sastavu, kao i prateći vokali, a ona će se čak nekoliko puta presvlačiti. Koncert, koji će trajati nekoliko sati, biće podeljen u nekoliko celina, iza nje će se smenjivati ozbiljna multimedija. Imaće i goste iznenađenja, ali ono što je ekskluzivno kada je sam koncert u pitanju je način dolaska najveće balkanske dive – ispričao je izvor za Alo! i dodao:

– Ceca je odlučila da na binu sleti helikopterom, a dok bude nadletala nišku Tvrđavu, snimaće svoju publiku i atmosferu iz vazduha. Delić ovog video-materijala biće emitovan i u pevačicinom rijalitiju „Ceca i deca“ da bi i oni koji nisu bili na koncertu u Nišu mogli da osete atmosferu – ispričao je izvor za Alo!.

Veliki solistički koncert na platou niške Tvrđave zakazan je za 24. jun sa početkom u 20 sati, a karte su već puštene u prodaju.

alo.rs

Đoković će igrati na US Openu, nema više prepreka!

0

Gornji dom Sjedinjenih Američkih Država sa 68 glasova za doneo je odluku o okončanju vanrednog stanja povodom koronavirusa, što znači da Novak Đoković nema više prepreka da učestvuje na US Openu.

Ono što je interesantno jeste da se predsednik te zemlje, Džo Bajden, protivio toj odluci, kao i 23 glasa koja su oponirala konačnoj odluci, ali i sam čelnik je rekao da neće stavljati veto na već jasnu situaciju.

Svi nevakcinisani stranci će moći da uđu u Sjedinjene Države, tako da neće biti prepreka da najbolji srpski teniser nastupi na poslednjem Grend slemu u sezoni.

Novak upravo zbog toga nije mogao da učestvuje na prošlosezonskom izdanju ovog turnira na kojem je Karlos Alkaraz osvojio svoju prvu Grend slem titulu.

Što se tiče samog Đokovića, on će učestvovati na turniru u Monte Karlu, kao i Banja Luci, a najavljuje se njegovo sigurno pojavljivanje u Rimu pred Rolan Garos.

Kao i svake godine, pod upitom je Masters u Madridu, ali srpski as nije učestvovao u Indijan Velsu i Majamiju, pa je moguće da će povezati sve Masterse do pariske šljake.

telegraf.rs

„Imali smo stroge kriterijume“: Aleksandra Prijović i Filip Živojinović su pažljivo odabrali dadilju za sina, a evo šta ona misli o njima

0

Pevačici je ova stavka jako bitna.

Bračna zajednica Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića je postala još lepša kada je na svet došao njihov sin Aleksandar.

„Od trenutka kada se rodio, on je ne samo glava kuće, već šef naših života. Aleksandar je naša najveća sreća i ljubav“, rekla je Prijovićka, te dodala da se oslanjaju na pomoć baka kad je u pitanju čuvanje unuka.

„Aleksandar je mezimac naših porodica, svi se utrkuju ko će da provodi vreme sa njim“, ispričala je Aleksandra, koja se tri meseca nakon porođaja vratila nastupima, pa je sa suprugom angažovala dadilju koja im mnogo pomaže u kući.

U međuvremenu je ta žena, tvrde upućeni, postala član njihove porodice i stekla veliko poverenje.

„Imali smo stroge kriterijume prilikom izobra dadilje. Bilo nam je važno da bude brižna, da voli decu i da na najbolji mogući način učestvuje u njegovom odrastanju. Baš takvu smo i našli“,  izjavila je pevačica pre nekoliko meseci za „Gloriju“.

Dadilja o Aleksandri i Filipu govori biranim rečima, pa se tako prijateljima poverila da su Aleksandra i Filip izuzetno brižni roditelji, da dečak odrasta okružen ljubavlju i pažnjom, a mama i tata trude se da mu ispune svaku želju.

nova.rs

Priučene frizerke nam vade krv i neguju nas u bolnicama: Zapanjićete se kad saznate ko sve radi u zdravstvenim ustanovama Srbije

0

Medicinsku sestru koja je školovana za svoj posao i ume da ga radi, tražićemo svećom po Srbiji, jer beže odavde glavom bez obzira. Kada Klinički centar Srbije raspiše konkurs za 30-40 radnih mesta, javi se njih sedam, a ostanu dve, jer većina ubrzo ode u inostranstvo ili da rade privatno. Ovo je razlog zašto nama i našoj deci, vade krv i daju injekcije, dojučerašnje frizerke, kozmetičarke, spremačice, jer za diplomu u privatnoj školi treba sačekati pola godine i prekvalifikacija je tu, u razgovoru za Nova.rs u očaju pričaju zdravstveni radnici iz beogradskih bolnica, koji su prinuđeni da leče pacijente uz pomoć prekvalifikovanog osoblja, u čijim je rukama svaki život u ozbiljnom riziku.

Ljudima na vlasti u Srbiji, puna su usta priča o novim bolnicama, skupocenoj i savremenoj medicinskoj opremi i aparatima, a niko ni da zucne o zdravstvenim radnicima, naročito medicinskim sestrama i tehničarima, kojih nema “ni za leka”.

“Sada u Ministarstvu zdravlja govore o mogućoj prenameni kovid bolnica u palijativne centre. Ne znam gde će pronaći kadar za te centre, jer je poznato da ljudima na palijativi, koji su u terminalnoj fazi bolesti, treba medicinska nega tokom 24 sata, potrebne su sestre da ih hrane, okreću, kupaju, oblače, a sestara nema ni u postojećim ustanovama”, priča za Nova.rs doktorka iz jedne beogradske bolnice, koja je zamolila da ostane anonimna.

nova.rs

U pritvoru osumnjičeni za krijumčarenje ljudi

0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, zajedno sa Regionalnim centrom granične policije prema Bugarskoj, uhapsili su A. M. (1996) iz Sombora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Policija je u „fordu“ kojim je upravljao A. M. pronašla tri iregularna migranta bez dokumenata.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Pirotu odredio mu je pritvor do 30 dana.

izvor> MUP

foto> MUP

Šapić: Gradonačelnik sam svih Beograđana a ne raznih interesnih grupa

0

Sve odluke koje Gradska uprava Grada Beograda donosi namenjene su isključivo poboljšanju kvalteta života građana. Bilo je da je u pitanju uređenje priobalja, raskidanje štetnih ugovora, gradnja infrastrukture ili bilo šta drugo, Grad Beograd na prvo mesto stavlja interes građana i njihovu dobrobit, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić gostujući na TV Insajder. 

Šapić je naglasio da je aktuelna gradska uprava homogena i da su do sada sve odluke donete jedinstveno i u interesu Beograđana. 

– Mislim da jesam gradonačelnik svih Beograđana kao što sam i obećao. Sve odluke koje aktuelna Gradska uprava donosi su apsolutno u interesu građana. Takođe, sve odluke i realizacija različitih projekata su u skladu sa zakonskim propisima koji ih regulišu – istakao je Šapić. 

On je podsetio da je lično predložio Odluku o uređenju savskog priobalja i dobio podršku gradske Skupštine. 

– Potrebno je pre svega da čitava infrastruktura na obalama bude postavljena legalno i čitav proces je u skladu sa zakonom. Gradska uprava, dok sam na funkciji gradonačelnika, sigurno neće odustati od uređenja savskog priobalja. Promene načina na koji se uređuje priobalje mogu da iniciraju jedino nadležne institucije, poput JVP „Srbija vode“, jer oni po zakonu mogu da promene odluku ili donesu neku drugu, o radovima koje treba da sprovedemo i mi ćemo u tom slučaju da tražimo od njih da nam daju način kako da legalno dovedemo vodu i struju, ali odustati od uređenja priobalja nećemo. Splavovi mogu i treba da budu brend Beograda, ali prvo da ih bude u adekvatnom broju, koji ne ugrožava pogled na reku, onda da ne ugrožavaju ljude koji žive u njihovom okruženju i na kraju da ne remete higijenu priobalja i da poštuju ekološke sve standarde. E tek tada će biti pravi reprezent našeg grada, na jedan uređen i civilizovan način – rekao je Šapić. 

Govoreći o ugovoru sa kompanijom „Kentkart“, Šapić je poručio Beograđanima da ne bi trebalo da brinu i da će interes Beograda biti odbranjen. 

– Nikakvu štetu Beograd neće pretrpeti, štaviše pokušaćemo da saniramo štetu koja je naneta Gradu od 2011. godine. Grad godišnje subvencioniše gradski prevoz sa 250 miliona evra i videćemo koliko ćemo taj iznos smanjiti u narednih nekoliko godina. Uskoro će se saznati ko je tokom 12 godina tog ugovora bio oštećena strana, Grad Beograd ili privatna kompanija – rekao je Šapić. 

Prema njegovim rečima, za uklanjanje Starog savskog mosta trenutno se čekaju dozvole za postavljanje platforme koja je neophodna za taj posao. 

– Pre svega trebalo bi naglasiti da se taj most uklanja kako bi novi bio sagrađen, a ne da bi ostala praznina na tom mestu. Novi most će biti skoro četiri puta širi od sadašnjeg i deo je velikog projekta koji čine, gradnja tunela od Ekonomskog fakulteta do Ulice despota Stefana i pravljenje velike saobraćajnice sa novobeogradske strane koja će skupljati sav saobraćaj preko mosta iz centra grada i distribusati ga dalje prema Zemunu i Novom Beogradu, a time ove dve opštine i dodatno povezati, sa u ovom momentu najdaljim delovima grada za njih, kao što su leva obala Dunava, Zvezdara i Palilula. Novi most i saobraćajnica na Novom Beogradu, kao i dva kilometra tunela, predstavljaju možda i najveći saobraćajni projekat u Beogradu u poslednjih 50 godina – dodao je Šapić. 

Ono što je obradovalo sve roditelje koji imaju decu u vrtićima je najava besplatnih vrtića od septembra. 

– Sistem je ostao isti samo će Grad sada subvencionisati punu cenu vrtića tako da roditelji ništa neće plaćati što je velika ušteda za porodicu pogotovo onu koja ima više dece. Ova gradska vlast radiće i na poboljšanju položaja vaspitačica, njihovih uslova rada – rekao je Šapić te podsetio da su na njegovu inicijativu prvi put ove godine svi zaposleni u školama i vrtićima dobili vaučere i da će ih dobiti i krajem ove godine.

Počeli su, kako je rekao, da se realizuju projekti koje je najavio, poput uvođenja jedinstvenog broja za prijavu problema, a pored besplatnih vrtića velika ušteda za roditelje biće i besplatni udžbenici koje će dobiti svi đaci bez obzira na materijalno stanje. 

Gradonačelnik je ukazao i na sve prednosti beogradske kartice, a ideja je da preko nje građani imaju veliki broj popusta.

 – Imam pravo da verujem da ćemo uspeti sa njenom realizavijom jer sam na Novom Beogradu to već imao. Ovoga leta omogućićemo Beograđanima da sa ovom karticom imaju besplatan ulazak na sve otvorene bazene. Kada beogradska kartica zaživi, vlasnik će moći da prati preko sajta koje sve benefite ona omogućava – pojasnio je gradonačelnik.

Kada je reč o preseljenju Zoo vrta Šapić je rekao da je njegov utisak da oko 70 odsto građana podržava ovu ideju iz mnogo razloga, kako zbog humanijih uslova za životinja tako i da Kalemegdan napokon bude u situaciji da se nađe na listi zašptite UNESKO-a.  

– Dok sam ja gradonačelnik na Kalemegnadnu se naravno ništa neće graditi na mestu gde je sada Zoo vrt i u to možete da budete sigurni – rekao je Šapić.

  • izvor>beograd.rs
  • foto>beograd.rs

Inovativni lek protiv multiple skleroze dostupan i pacijentima u Srbiji

0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, zajedno sa predstavnicima Vlade i diplomatskim korom, farmaceutsku kompaniju „Hemofarm”, gde se tom prilikom upoznala sa inovativnim lekom corpos, koji je počeo da se proizvodi u toj kompaniji.

Brnabić je istakla da je pomenuti lek dostupan i pacijentima u Srbiji zahvaljujući saradnji kompanije „Hemofarm” sa najvećom biotehnološkom kompanijom „Roš”.

U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog leka za lečenje obolelih od multiple skleroze, koji će značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života pacijenata, navela je premijerka, dodavši da to omogućava da brže i lakše nabavljamo lekove, čime se poboljšava kvalitet zdravstvene usluge u našoj zemlji.

Ona je istakla da se pregovara sa „Hemofarmom” i o široj proizvodnji drugih inovativnih lekova u našoj zemlji, i ukazala na to da je za poslednje četiri godine učetvorostručen broj pacijenata obolelih od MS koji se leče preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Brnabić je podsetila na to da je 2019. godine njihov broj iznosio 1.000, a da ih trenutno ima 4.000, i napomenula da su sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti za 10 godina uvećana 33 puta, sa 130 miliona dinara, na četiri milijarde i 300 miliona.

Prema njenim rečima, još uvek postoji veliki broj ljudi koji nisu pokriveni najsavremenijom terapijom, jer su za to potrebna veoma velika sredstva, što, takođe, predstavlja problem i za najbogatije zemlje na svetu.

Premijerka je podsetila na to da je u oktobru prošle godine sa kompanijom „Roš” potpisan sporazum o saradnji u oblasti nauke, čime se otvorio prostor za to da se deo njihovog istraživanja prebaci i u Srbiju.

Na pitanje novinara o nestašici pojedinih lekova, premijerka je rekla da Vlada, u saradnji sa RFZO-om i farmaceutskim kompanijama, prati situaciju na tržištu i da je prepoznala da ovo može biti problem u narednom periodu, ali da za sada u Srbiji nema takvih problema.

Direktor „Hemofarma” Ronald Zeliger objasnio je da je njegova kompanija ušla u ovaj projekat sa kompanijom „Roš” pre šest godina i da sada postoji lek corpos koji menja kvalitet života obolelih.

On je istakao da „Hemofarm” zapošljava više od 4.000 ljudi u Srbiji i taj broj raste godišnje za više od 200 novih zaposlenih.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad poručila je da se saradnja sa našom zemljom nastavlja i u drugim oblastima i da na tome treba da se radi, pre svega u oblasti obrazovanja, inovacija.

Fabriku „Hemofarm” su, zajedno sa premijerkom, obišli i predstavnici diplomatskog kora, članovi Vlade, među kojima ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predstavnici Ministarstva zdravlja, RFZO-a, kao i predstavnici Udruženja pacijenata obolelih od MS-a Srbije.

izvor>

foto>

Tragedija u Srbiji: Učenik skočio kroz prozor tokom časa

0

Užasna tragedija se dogodila u Kačarevu, Srbija. Učenik osmog razreda S. F. poginuo je kada je skočio kroz prozor učionice osnovne škole.

Kako saznaje portal Blic.rs, tragedija se dogodila oko 12.30 sati, a radnik obezbjeđenja je policiji prijavio da je dječak skočio sa drugog sprata zgrade.

„Prozor je bio otvoren, a dječak je iz čista mira za vrijeme časa njemačkog, pred drugarima i nastavnicom skočio kroz prozor“, kaže izvor Blica.

Prema nezvaničnim informacijama, dječak potiče iz porodice u kojoj nije bilo problema, a njegovi roditelji imaju još jedno dijete.

Više informacija će biti poznato nakon istrage.

izvor> Blic.rs

foto> arhiva

FB