Iran je zaplenio dva grčka naftna tankera u Persijskom zalivu

U saopštenju Garde se navodi da su dva grčka naftna tankera u Persijskom zalivu prekršila pravila pomorskog prava, što je dovelo do njihove zaplene.

Revolucionarna garda Irana intervenirala je u Perzijskom zaljevu na dva naftna tankera Grčke, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju garde navedeno je kako su dva naftna tankera Grčke u Perzijskom zaljevu prekršila pravila pomorskog prava zbog čega su zaplijenjeni.

Agencija Fars javila je kako je riječ o tankerima ” Prudent Warrior“ i ”Delta Poseidon“, a intervencije su izvršene u vodama Asuliyaha i Bender Lengea.

Iranska agencija za luke i pomorstvo 25. maja je saopćila kako je zaplijenjen brod koji je plovio pod iranskom zastavom, a koji se zbog nepovoljnih vremenskih prilika usidrio kod grčke obale te da je na zahtjev SAD-a zaplijenjena nafta koja se nalazila na brodu.

Istog dana u Ministarstvo vanjskih poslova pozvan je otpravnik poslova Grčke u Teheranu te je rečeno da je zapljena broda “primjer međunarodnog banditizma”, a da će Grčka biti smatrana odgovornom.

Danas je u Ministarstvo vanjskih poslova pozvan i otpravnik poslova Švicarske u Teheranu, koji vodi diplomatske aktivnosti SAD-a u Iranu te je rečeno kako je nužno odmah osloboditi brod i zaplijenjeni teret.

News1.rs

Izvor: Anadolu Agency

Foto: Anadolu Agency