уторак
октобар, 3

Lefkada – tirkizni raj grčke jonske obale

Predstavljena u:

Lefkada (grč. Leukada, ital. Santa Maura) je grčko ostrvo koje pripada Jonskim ostrvima. U administrativnoj podeli Grčke, Lefkada, zajedno sa nekoliko manjih okolnih ostrva, čini prefekturu Lefkada. Najvažnije i najveće mesto je istoimeni grad Lefkada.

Video: One Media ( News1.rs )

Ukupna površina ostrva je preko 300 km² (blizu 90% prefekture). Ostrvo je odvojeno od kopna uskim morem, širokim oko 2 km, danas premošćenim mostom na baržama. Severno od Lefkade je Krf, a južno od Kefalonije i Itake. Lefkada je uglavnom kamenita i brdovita. Postoji i nekoliko malih plodnih dolina.

News1.rs

Klima na ostrvu je mediteranska sa dugim i dugim letima i blagim i kišovitim zimama. Flora i fauna je posebna za Mediteran. U nekoliko malih dolina uzgajaju se kultivisani usevi – masline, vinova loza, agrumi, povrće i voće.

Lefkada je poznata po svojim poznatim plažama i tirkiznom moru.

Porto Kaciki je plaža simbol ovog ostrva.

Foto: News1.rs

Plaža Egremni je lepa na svoj način, ali po našem mišljenju je deo njene lepote i pogleda na nju sa visine.

Katizma se nalazi na zapadnoj obali i verovatno je jedna od retkih plaža koju ćete posetiti mnogo puta tokom svog desetodnevnog odmora. Ova plaža ima sve do čega je teže doći (prelepo svetloplavo more, beli šljunak, talasi), a do nje se može spustiti automobilom, što je zaista prednost.

Foto: News1.rs

Miloš se nalazi pored Agios Nikitasa. I ova plaža ima prepoznatljivu plavu boju mora, ali je divlja, bez ikakvih sadržaja, teže dostupna pa samim tim i bez gužve, tako da možete u miru uživati u ovom raju.

Foto: News1.rs

Agiofili se nalazi na jugu ostrva i jedna je od najlepših plaža na Lefkadi. Do nje se može doći brodom ili putem uz malo hodanja, ali ova plaža je svakako ona koju ne treba preskočiti.

Ovih pet plaža morate posetiti za pet dana tokom vašeg odmora. Ostalih pet i više dana provedite kako želite, bez obaveze da posetite nešto drugo, pogotovo ako želite odmor.

Foto: News1.rs

Ako volite prelepu boju mora, ali ne i gužvu, možete posetiti plaže Kavalikefta, Megali Petra i Avali, a ako ne volite da se dugo vozite do plaža dodajte na listu plažu Pefkulija.

Ako se nalazite na istočnoj obali, kada završite obilazak navedenih plaža koje su obavezne, možete uživati u plažama Desimi, Ammoussa ili Mikros Gialos koje su takođe lepe i lakše dostupne.

Selo Vasiliki – Foto: News1.rs

News1.rs / Wikipedia

Foto: News1.rs

Video: One Media ( News1.rs )

Kliknite SUBSCRIBE na naš Jutjub kanal i pogledajte naše originalne, neobrađene video snimke sa raznih destinacija, hotela, puteva i svega vezanog za turizam kliknite OVDE

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB