Foto: News1.rs

Lefkada – tirkizni raj grčke jonske obale

Lefkada (grč. Leukada, ital. Santa Maura) je grčko ostrvo koje pripada Jonskim ostrvima. U administrativnoj podeli Grčke, Lefkada, zajedno sa nekoliko manjih okolnih ostrva, čini prefekturu Lefkada. Najvažnije i najveće mesto je istoimeni grad Lefkada.

Video: One Media ( News1.rs )

Ukupna površina ostrva je preko 300 km² (blizu 90% prefekture). Ostrvo je odvojeno od kopna uskim morem, širokim oko 2 km, danas premošćenim mostom na baržama. Severno od Lefkade je Krf, a južno od Kefalonije i Itake. Lefkada je uglavnom kamenita i brdovita. Postoji i nekoliko malih plodnih dolina.

News1.rs

Klima na ostrvu je mediteranska sa dugim i dugim letima i blagim i kišovitim zimama. Flora i fauna je posebna za Mediteran. U nekoliko malih dolina uzgajaju se kultivisani usevi – masline, vinova loza, agrumi, povrće i voće.

Lefkada je poznata po svojim poznatim plažama i tirkiznom moru.

Porto Kaciki je plaža simbol ovog ostrva.

Foto: News1.rs

Plaža Egremni je lepa na svoj način, ali po našem mišljenju je deo njene lepote i pogleda na nju sa visine.

Katizma se nalazi na zapadnoj obali i verovatno je jedna od retkih plaža koju ćete posetiti mnogo puta tokom svog desetodnevnog odmora. Ova plaža ima sve do čega je teže doći (prelepo svetloplavo more, beli šljunak, talasi), a do nje se može spustiti automobilom, što je zaista prednost.

Foto: News1.rs

Miloš se nalazi pored Agios Nikitasa. I ova plaža ima prepoznatljivu plavu boju mora, ali je divlja, bez ikakvih sadržaja, teže dostupna pa samim tim i bez gužve, tako da možete u miru uživati u ovom raju.

Foto: News1.rs

Agiofili se nalazi na jugu ostrva i jedna je od najlepših plaža na Lefkadi. Do nje se može doći brodom ili putem uz malo hodanja, ali ova plaža je svakako ona koju ne treba preskočiti.

Ovih pet plaža morate posetiti za pet dana tokom vašeg odmora. Ostalih pet i više dana provedite kako želite, bez obaveze da posetite nešto drugo, pogotovo ako želite odmor.

Foto: News1.rs

Ako volite prelepu boju mora, ali ne i gužvu, možete posetiti plaže Kavalikefta, Megali Petra i Avali, a ako ne volite da se dugo vozite do plaža dodajte na listu plažu Pefkulija.

Ako se nalazite na istočnoj obali, kada završite obilazak navedenih plaža koje su obavezne, možete uživati u plažama Desimi, Ammoussa ili Mikros Gialos koje su takođe lepe i lakše dostupne.

Selo Vasiliki – Foto: News1.rs

News1.rs / Wikipedia

Foto: News1.rs

Video: One Media ( News1.rs )

Kliknite SUBSCRIBE na naš Jutjub kanal i pogledajte naše originalne, neobrađene video snimke sa raznih destinacija, hotela, puteva i svega vezanog za turizam kliknite OVDE