уторак
март, 21

NATO se dogovorio da ne šalje tenkove Ukrajini?

Nemačke vlasti tvrde da u okviru NATO postoji „neformalni“ dogovor da se Ukrajini ne isporučuju tenkovi zapadne proizvodnje jer bi to Rusija mogla da dočeka kao provokaciju. Neki misle da je to samo izgovor.

Članice NATO su nezvanično dogovorile da ne isporučuju na svoju ruku borbene tenkove Ukrajini zapadne proizvodnje, tvrde nemačke Socijaldemokrate (SPD) koje predvode vladajuću koaliciju.

Kako je rekao poslanik SPD zadužen za pitanja odbrane Volfgang Helmih, dogovor je neformalan jer NATO ionako nema svoje oružje koje bi isporučio, već to čine članice. Ali, za sada se sve članice NATO pridržavaju tog navodnog dogovora, kažu u SPD.

Ove tvrdnje su u Nemačkoj dočekane u atmosferi užarenih rasprava o tome da li Berlin treba da pošalje dodatno teško naoružanje za odbranu Ukrajine.

Do sada je Nemačka obećala haubice i tenkove tipa Gepard – ali to su defanzivni protivvazdušni tenkovi. Takođe, Berlin šalje modernije tenkove Sloveniji kako bi ova Ukrajini ustupila stare tenkove sovjetskog tipa.

Poslanik SPD Helmih tvrdi da je o tom dogovoru članica NATO sredinom maja obavestio Odbor nemačkog parlamenta zadužen za odbranu.

Ceo tekst na DW

News1.rs / DW Srbija

Foto:unsplash.com/@pixtolero2

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Saradnja u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa sa...

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova...

Unapređenje ukupnih ekonomskih odnosa sa Italijom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne...

FOTO-„Godinama me proziva na ružan i perfidan način“: Ceca...

Dragana Mirković i Ceca Ražnatović već izvesno vreme su u estradnom ratu, koji je svoju kulminaciju imao...

Еuronews.rs: Kancelarije u Beogradu najskuplje u regionu

Potražnja za poslovnim prostorom u Srbiji, a naročito u Beogradu prošle godine je "eksplodirala". Dolazak ruskih i ukrajinskih...

Srbija obeležava Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je da se danas...

Glumica završila na psihijatriji: Potpuno gola lutala ulicama, pa...

Glumica Amanda Bajns zadržana je na psihijatrijskom odeljenju nakon što je pronađena kako se potpuno gola šeta...
FB