NATO se dogovorio da ne šalje tenkove Ukrajini?

Nemačke vlasti tvrde da u okviru NATO postoji „neformalni“ dogovor da se Ukrajini ne isporučuju tenkovi zapadne proizvodnje jer bi to Rusija mogla da dočeka kao provokaciju. Neki misle da je to samo izgovor.

Članice NATO su nezvanično dogovorile da ne isporučuju na svoju ruku borbene tenkove Ukrajini zapadne proizvodnje, tvrde nemačke Socijaldemokrate (SPD) koje predvode vladajuću koaliciju.

Kako je rekao poslanik SPD zadužen za pitanja odbrane Volfgang Helmih, dogovor je neformalan jer NATO ionako nema svoje oružje koje bi isporučio, već to čine članice. Ali, za sada se sve članice NATO pridržavaju tog navodnog dogovora, kažu u SPD.

Ove tvrdnje su u Nemačkoj dočekane u atmosferi užarenih rasprava o tome da li Berlin treba da pošalje dodatno teško naoružanje za odbranu Ukrajine.

Do sada je Nemačka obećala haubice i tenkove tipa Gepard – ali to su defanzivni protivvazdušni tenkovi. Takođe, Berlin šalje modernije tenkove Sloveniji kako bi ova Ukrajini ustupila stare tenkove sovjetskog tipa.

Poslanik SPD Helmih tvrdi da je o tom dogovoru članica NATO sredinom maja obavestio Odbor nemačkog parlamenta zadužen za odbranu.

Ceo tekst na DW

News1.rs / DW Srbija

Foto:unsplash.com/@pixtolero2