Srbija će skladištiti 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas u Budimpešti, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, da je postignut dogovor o tome da će Srbija u Mađarskoj uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa za predstojeću zimu, pise Fonet.

Time je preciziran dogovor koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban postigli na otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, a koji se odnosio na to da Srbija može da uskladišti između 300 do 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj.

Mali je u izjavi za novinare objasnio da će na osnovu današnjeg dogovora, koji će nam obezbediti sigurno snabdevanje gasom, naša zemlja iz mađarskih skladišta u oktobru moći da povuče tri miliona kubnih metara gasa dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.

Ministar je najavio da će skladištenje gasa za Srbiju na dve lokacije u Mađarskoj početi najkasnije do kraja juna, ukazavši na to da tranzit gasa teče nesmetano i iz pravca Srbije ka Mađarskoj i obrnuto i da će se to i nastaviti.


Autor: Fonet

foto> Fonet