четвртак
март, 30

Obrazovni sistem Srbije podržava ekonomski rast zemlje

Predstavljena u:

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je danas u Londonu da obrazovni sistem Srbije podržava ekonomski rast zemlje stvaranjem okruženja u kome učenici od najranijih uzrasta uče o savremenim tehnologijama i njihovim potencijalima.

Ružić je, na ministarskom sastanku na Svetskom forumu obrazovanja, upoznao sagovornike sa izazovima sa kojima se prosvetni sistem Srbije susretao tokom epidemije koronavirusa, kao i sa procesom sveobuhvatne digitalizacije obrazovanja, čiji je glavni potencijal da poboljša kvalitet nastave i učenja.

Prvi potpredsednik Vlade je podsetio na to da je 2020. godine uveden predmet Digitalni svet za učenike prvog razreda, dok je od 2017. godine informatika i računarstvo obavezan predmet za učenike od 5. razreda.

On je naveo da u tom smeru i oblikujemo obrazovne strategije naše zemlje, jer smo uvereni u to, a dobili smo i dosta dokaza tokom pandemije, da je učešće inovacija u obrazovnom procesu od vitalnog značaja za njegov dinamičan razvoj.

Ružić je naglasio da je važna i kompatibilnost obrazovanja sa potrebama naših učenika i studenata, ali i sa potrebama privrednog okruženja.

Prema njegovim rečima, kontinuirano se ulaže u profesionalni razvoj nastavnika i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja obezbeđuje besplatne visokokvalitetne obuke za nastavnike informatike, kao i obuke iz oblasti digitalne pismenosti.

On je napomenuo da je u toku opremanje škola odgovarajućom IKT infrastrukturom.

Ružić je podsetio na to da su tokom epidemije koronavirusa svi mogli da shvate prednosti digitalizacije, kada je tradicionalno obrazovanje zamenjeno učenjem na daljinu.

Nismo propustili nijedan nastavni dan, niti je bilo kašnjenja kada je u pitanju ispunjavanje nastavnih planova i programa na svim nivoima obrazovanja, ukazao je Ružić.

Na Svetskom forumu obrazovanja, koji se održava od 22. do 25. maja učestvuje 112 ministara iz 107 zemalja, a glavna tema su odgovori zemalja na nove i dugoročne izazove, kao i to kako obrazovanje može da pomogne stvaranju uspešne ekonomije, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...

CECA HELIKOPTEROM DOLAZI U NIŠ Otkrivamo detalje spektakla koji...

Najveća balkanska zvezda zakazala je koncert na otvorenom, a pripreme, kao i prodaja karata uveliko su u...

Đoković će igrati na US Openu, nema više prepreka!

Gornji dom Sjedinjenih Američkih Država sa 68 glasova za doneo je odluku o okončanju vanrednog stanja povodom...

„Imali smo stroge kriterijume“: Aleksandra Prijović i Filip Živojinović...

Pevačici je ova stavka jako bitna. Bračna zajednica Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića je postala još lepša kada...

Priučene frizerke nam vade krv i neguju nas u...

Medicinsku sestru koja je školovana za svoj posao i ume da ga radi, tražićemo svećom po Srbiji,...
FB