Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta bazge je sirup. Najpopularnije sorte cvetova bazge su u palačinkama, sirupima i čajevima, a sirup se pravi od zrelog bobičastog voća.
Cvetovi bazge se sakupljaju tokom sunčanih dana, i to samo oni koji su u potpunosti rascvetali žutim slatkim prahom.
Donosimo vam trik za pripremu soka od bazge. Ovo je mera od oko 4 litra sirupa.
Ako želite više ili manje, prilagodite odnose prema svojim potrebama.
To znači da ćete za 10 cvetova potrošiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, ili za 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kg šećera i 10 limuna, najbolje neprskanih.
Biće vam potrebna i veća posuda, kao i čiste, gotove staklene boce sa poklopcima za odlaganje.
SASTOJCI
30 cvetova bresta
3 litre vode
40 g limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
PRIPREMA
- Cveće potopite u vodu sa limunskom kiselinom i limunom isečenim u krug. Dobro promešajte i ostavite na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
- Sutradan ocedite tečnost, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da odstoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
- Posle 48 sati sirup je spreman za čuvanje i čuvanje u staklenim flašama. Na ovaj način možete ga čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
- Za 4 litra sirupa potrebno je 50 cvetova.
Inače, bazga se lako može naći u vašem okruženju, a poznata su njena lekovita svojstva. Odlično za sledeće bolesti: upala grla i krajnika; sinusitis; prehlade; reumatoidne bolesti; astma; čisti telo od govora plavog. Čaj od listova se koristi kod kožnih tegoba, a podstiče i izlučivanje mokraće, pa se koristi i za snižavanje visokog krvnog pritiska.
Foto> NEWS1.SR