SPC je priznala autokefalnost MPC-OA

Patrijarh srpski Saborni hram „Sveti Kliment Ohridski“ u Skoplju Porfirije saopštio je da Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

„Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti Arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve blagoslovi, odobri, prihvati i prizna autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, Sveti Sinod naše crkve stavljen je na dužnost Sinoda, da zajedno sa Arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje, nakon čega će uslediti svečano proglašenje zvaničnika akt, a zatim će sve pomesne „pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA“, rekao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je Sveti sabor Srpske pravoslavne crkve zadužio Sinod da u saradnji sa Arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi tehničke i organizacione detalje, nakon čega će uslediti svečano proglašenje zvaničnog akta.

foto> MIA