Dodatno angažovanje na povećanju energetske bezbednosti Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Emanueleom Žiofreom o daljem napretku pristupnih pregovora naše zemlje, o energetskoj bezbednosti Srbije i potrebi gasne diversifikacije, kao i prošlonedeljnoj poseti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je uspešno sprovedenom reformom pravosuđa Srbija pokazala jasnu opredeljenost za evropske integracije i reformu pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije, te da se očekuje i nastavak konsultacija sa Venecijanskom komisijom u pogledu rada na setu pravosudnih zakona.

Ambasador Žiofre je naglasio važnost blagovremenog nastavka uspešnih ustavnih reformi kako bi se pravosuđe učinilo nezavisnijim.

Kada je u pitanju nastavak reformi u medijskoj sferi, istaknuto je da je najvažnija dalja primena i implementacija Akcionog plana za Medijsku strategiju, u cilju daljeg unapređenja bezbednosti novinara i slobode medija.

Istaknuto je zajedničko opredeljenje da se nastavi sa finansiranjem projekata iz pretpristupnih fondova koji će biti usmereni na oblasti Zelene agende, pre svega na zaštitu životne sredine i infrastrukturne projekte, kao i one koji u fokusu imaju dalju reformu javne uprave, i podršku pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji.

Takođe, na sastanku je istaknuto da je neophodno dodatno angažovanje na povećanju energetske bezbednosti Srbije, posebno kada je reč o gasnom sektoru i mogućnosti diversifikacije i ruta i dobavljača.

Ambasador Žiofre je objasnio da „kao posledica ruske agresije na Ukrajinu, koja stavlja u rizik bezbednost Evrope, kao i bezbednost hrane i energenata, izuzetno je važno da Srbija i EU ojačaju saradnju u ključnim sektorima u kojima možemo postići veće rezultate zajedno“.

Srbija i EU mogu da rade zajedno na povećanju energetske nezavisnosti Srbije, sigurnim i pouzdanim snabdevanjem energentima i povećanjem upotrebe obnovljivih izvora energije, rekao je Žiofre.

Snažna finansijska podrška je temelj ove saradnje, naročito Ekonomski i investicioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan, koji može da generiše 30 milijardi evra investicija na Zapadnom Balkanu, na primer za obnovu gasnih interkonektora.

Šef Delegacije Evropske unije pohvalio je Srbiju za uspešno rukovođenje migrantskom krizom kada je u pitanju najnoviji talas izbeglica iz Ukrajine, čime je Srbija još jednom pokazala solidarnost i humanost, i potvrdio spremnost EU da nastavi da podržava sistem upravljanja migracijama Srbije, posebno u pogledu posledica koje može imati na njen zdravstveni sistem.

izvor> Vlada

foto> Vlada