Brnabić: Sve bolji politički i ekonomski odnosi Srbije i Severne Makedonije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i Inicijativa „Otvoreni Balkan”.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, održanoj nakon njihovog sastanka u Palati Srbije u Beogradu, navela da je veliki deo današnjih razgovora bio posvećen ovoj inicijativi i projektima.

Ona je, govoreći o „Otvorenom Balkanu”, rekla da očekuje da će od 1. jula početi implementacija i deljenje jedinstvenog identifikacionog broja koji će omogućiti lakše kretanje radne snage.

Predsednica Vlade je izrazila zahvalnost Kovačevskom i makedonskom Sobranju na brzoj ratifikaciji sporazuma koji to reguliše, poručivši da će od implementacije korist imati i građani i privrede dveju država.

Premijerka je ukazala na to da se tehnički i radni sastanci nastavljaju, a da će sastanci na operativnom nivou biti održani 3. i 4. aprila u Beogradu.

Ekonomski odnosi dveju zemalja, kao posledica inicijative „Otvoreni Balkan”, sve su bolji, ocenila je ona i izrazila očekivanje da će ove godine trgovinska razmena preći 1,5 milijardi evra i možda dostići i dve milijarde.

Predsednica Vlade je ukazala na to da se izvoz Srbije u Severnu Makedoniju povećao za 16 odsto, a da se povećao i uvoz, dodavši da je naša zemlja četvrti trgovinski partner Severne Mekedonije iza Nemačke, Velike Britanije i Grčke.

Prema njenim rečima, tokom današnjeg sastanka bilo je reči i o unapređenju trgovinske i poljoprivredne razmene, odnosno razmene prehrambenih proizvoda.

Ona je, govoreći o političkim odnosima, najavila da će 6. aprila biti potpisan inovirani memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija iz 2013. godine, uz napomenu da se usaglašava termin za treću zajedničku sednicu vlada dveju zemalja, koja će biti održana u Srbiji.

Premijerka je najavila da će tokom ove zajedničke sednice biti održan i poslovni forum, istakavši da se Srbija zalaže za aktiviranje međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju, za čijeg je kopredsednika izabran ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Ona je podsetila na to da je u februaru prošle godine, nakon 17 godina pauze, održan prvi sastanak mešovite komisije za manjine, pri čemu je izrazila nadu da će do kraja ove godine doći do drugog sastanka tog tela.

Brnabić je poručila da naša zemlja podržava proces evrointegracija Severne Makedonije, uz ocenu da je sve što je dobro za zemlje regiona u cilju bržih evrointegracija, dobro i za Srbiju.

Premijerka je izrazila uverenje da će doći do otvaranja graničnog prelaza Miratovac-Lojane, o čemu su u februaru dokument potpisali ministri unutrašnjih poslova dveju država.

Predsednica Vlade je prenela da je sa kolegom iz Severne Makedonije razgovarala o svim temama od interesa za dve zemlje, a u cilju daljeg približavanja, produbljivanja ekonomskih odnosa i saradnje, što je interes obe strane, a pre svega građana.

izvor> Vlada

foto> Vlada