Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom 98. vazduhoplovnoj brigadi na vojnom aerodromu „Morava”, gde je poručio da će se nastaviti sa osnaživanjem našeg vazduhoplovstva i vojske.

Vučevića je na aerodromu dočekao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, nakon čega ga je komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dragan Mrdak informisao o stanju u jedinici i planiranim zadacima u narednom periodu.

Nakon referisanja, prikazan je deo letačke obuke pripadnika pomenute brigade, a potom je Vučević obišao taktičko-tehnički zbor dela naoružanja i vojne opreme.

Tokom obilaska hangara prikazan je i rad na održavanju vazduhoplova, pri čemu se potpredsednik Vlade uverio u stepen osposobljenosti ljudstva za održavanje svih vrsta vazduhoplova u brigadi.

Vučević je potom, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Miletom Jelićem, obišao i novi hangar, čija je izgradnja u toku.

Potpredsednik Vlade je u nastavku posete garnizonu Kraljevo obišao i pripadnike Druge brigade Kopnene vojske u kasarni „Ribnica”, gde ga je brigadni general Siniša Stašević upoznao sa organizacijom, misijom i istorijatom ove brigade, kao i razmeštajem i zonom odgovornosti.

Vučević je pohvalio pripadnike Druge brigade za angažovanje, kao i za visok nivo morala i osposobljenost u prethodnom periodu, istakavši da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti opremanje te brigade savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme, kao i preduzimanje daljih mera na poboljšanju standarda svih pripadnika Vojske Srbije.

U nastavku obilaska, u kasarni „Ribnica” potpredsednik Vlade je prisustvovao prikazu dela novog i modernizovanog naoružanja i sredstava, među kojima su i lanser raketa, samohodni višecevni digitalizovani 128 mm M17 „Oganj”, oklopno borbeno vozilo „LAZAR 3”, oklopno vozilo artiljerije BOV KIV, „Gvozdika”, „Pasars”, kao i univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS.

On je obišao i spomen-sobu Druge brigade Kopnene vojske, čiji poseban deo zauzimaju eksponati koji čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade, kao i bogoslužbeni prostor posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

izvor>mod.gov.rs

foto>mod.gov.rs