Priučene frizerke nam vade krv i neguju nas u bolnicama: Zapanjićete se kad saznate ko sve radi u zdravstvenim ustanovama Srbije

Medicinsku sestru koja je školovana za svoj posao i ume da ga radi, tražićemo svećom po Srbiji, jer beže odavde glavom bez obzira. Kada Klinički centar Srbije raspiše konkurs za 30-40 radnih mesta, javi se njih sedam, a ostanu dve, jer većina ubrzo ode u inostranstvo ili da rade privatno. Ovo je razlog zašto nama i našoj deci, vade krv i daju injekcije, dojučerašnje frizerke, kozmetičarke, spremačice, jer za diplomu u privatnoj školi treba sačekati pola godine i prekvalifikacija je tu, u razgovoru za Nova.rs u očaju pričaju zdravstveni radnici iz beogradskih bolnica, koji su prinuđeni da leče pacijente uz pomoć prekvalifikovanog osoblja, u čijim je rukama svaki život u ozbiljnom riziku.

Ljudima na vlasti u Srbiji, puna su usta priča o novim bolnicama, skupocenoj i savremenoj medicinskoj opremi i aparatima, a niko ni da zucne o zdravstvenim radnicima, naročito medicinskim sestrama i tehničarima, kojih nema “ni za leka”.

“Sada u Ministarstvu zdravlja govore o mogućoj prenameni kovid bolnica u palijativne centre. Ne znam gde će pronaći kadar za te centre, jer je poznato da ljudima na palijativi, koji su u terminalnoj fazi bolesti, treba medicinska nega tokom 24 sata, potrebne su sestre da ih hrane, okreću, kupaju, oblače, a sestara nema ni u postojećim ustanovama”, priča za Nova.rs doktorka iz jedne beogradske bolnice, koja je zamolila da ostane anonimna.

nova.rs