Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz kompanije „DB Schenker“ u Šimanovcima, da Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo i objekte u toj zemlji i bilo kakvu upotrebu sile suprotno međunarodnom pravu.

Brnabić je najavila da će Srbija nastaviti da kontinuirano pruža humanitarnu pomoć toj zemlji u meri u kojoj to bude moguće.

Ona je objasnila da su ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata, zemlje koja trenutno predsedava grupi G7, i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, pozvali predstavnike Vlade Srbije da razmotre donaciju elektro-energetske opreme.

Mi smo u to uključili naše elektro-energetske kompanije EPS i EMS koje poseduju takvu vrstu opreme. Danas implementiramo zaključak Vlade Srbije od 19. januara i šaljemo preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu ovu pomoć u Ukrajinu, rekla je premijerka.

Vlada Srbije će nastaviti saradnju sa elektro-energetskim kompanijama, kako bi dalje kontinuirano identifikovali određenu opremu, koju će slati kako bi pomogli obnovu elektro-energetskog sistema Ukrajine, rekla je Brnabić, ukazavši na to da je Srbija jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je uspela sa izdvoji i donira ovakvu vrstu pomoći.

Brnabić je napomenula da smo donirali tri miliona evra tokom donatorske konferencije u Varšavi i na inicijativu supruge predsednika Srbije Tamare Vučić u septembru dva najmodernija sanitetska vozila, a organizovana je i Letnja škola za oporavak ukrajinske dece u Banji Koviljači.

U skladu sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je usvojila Vlada Srbije 27. februara prošle godine, Srbija će nastaviti sa pružanjem humanitarne pomoći u meri u kojoj to bude moguće, dodala je Brnabić.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač naveo je da je do sada uništeno više od 50 odsto energetske infrastrukture te zemlje, pa je pomoć u obnovi energetske infrastrukture neophodna.

Ambasador je iskazao zahvalnost Srbiji na pruženoj pomoći i dodao da se nada da će Ukrajina uspeti da nastavi izvoz električne energije u Evropu i realizaciju projekata sa Srbijom.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da donacija sadrži 19 različitih elektronskih uređaja i delove električne infrastrukture, koje je Srbija odlučila da podeli sa narodom Ukrajine.

Danas više od 17 miliona Ukrajinaca ima potrebu za određenom vrstom pomoći, ukazao je Žiofre, iskazavši zahvalnost Vladi Srbije na odluci da se pridruži EU u obezbeđivanju opreme i pomoći koja se šalje Ukrajini.

Ispraćaju opreme prisustvovali su i ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

izvor> Vlada

foto> Vlada