Kraljevska palata u Madridu

Kraljevska palata u Madridu je zvanična rezidencija španske kraljevske porodice. Nalazi se u Madrid, mada se sada koristi samo za državne ceremonije. Palata ima površinu od135.000 m2 i ima 3.418 soba. To je najveća kraljevska palata u funkciji i najveća po površini u Evropi.

Video: OneMedia – News1.rs

Kralj Felipe VI i kraljevska porodica ne borave u palati, već su umesto toga izabrali skromniju palatu Sarsuela (Zarzuela) na periferiji Madrida. Palata je sada otvorena za javnost, osim tokom državnih ceremonija, mada je toliko velika da se na ruti za posetioce nalazi samo izbor najboljih soba, a ruta se menja svakih nekoliko meseci. Palata je u vlasništvu španske države, a njome upravlja Patrimonio Nacional, javna agencija nacionalne baštine.

NEWS1.RS TRAVEL

KSAMIL – mesto za idealan odmor u Albaniji

(FOTO/VIDEO) Putovanje u Madrid – šta ne smete propustiti ?!

( VIDEO i FOTO ) Vodimo vas u Himare – mesto za idealan odmor u Albaniji

Palata se nalazi na ulici Calle de Bailén u zapadnom delu centra Madrida, istočno od reke Manzanares.

Fasada palate sastoji se od dvospratne rustične kamene osnove iz koje se uzdižu stubovi na toskanskim pilasterima uokvirujući prozore tri glavna sprata. Gornja priča je skrivena iza venca koji okružuje zgradu i pokrivena je velikom balustradom.

Foto: News1.rs

Obnovom fasade 1973. godine, koja uključuje Sabitinijev balkon od četiri dorska stuba, vraćene su neke Saketijeve skulpture. Tu spadaju statue actečkog vladara Montezume II i cara Inka Atavalpe, dela Huana Paskvala de Mena i Dominga Martineza.

Predstave rimskih careva Honorija, Teodosija I i Arkadija, Olivijerija i statua Trajana Felipea de Kastra postavljene su u prinčevom dvorištu. Iznad Sabatinijevog sata je kraljevski grb uz anđele sa strana, a iznad toga su zvona koja datiraju iz 1637. i 1761. godine.

Veliko stepenište

Veliko stepenište Foto: News1.rs

Đakvintova freska iznad stepeništa

Đakvintova freska iznad stepeništa Foto: News1.rs

Sačinjeno je od jednog komada mermera San Agustin, ukrašavaju ga dva lava. Freske na plafonu je uradio Korado Đakvinto. U prizemlju je statua Karlosa III u rimskoj togi, sa sličnom statuom na prvom spratu koja prikazuje Karlosa IV. Četiri kartuša na uglovima prikazuju elemente vode, zemlje, vazduha i vatre.

Kraljevska oružara

Kraljevska oružara FOTO: News1.rs

Zajedno sa carskom oružarom u Beču, oružara se smatra jednom od najboljih na svetu i sastoji se od komada još iz 13. veka. Zgrada je otvorena 1897. godine.

Kolekcija izdvaja turnirske predmete koje su za Karlosa V i Filipa II napravili vodeći oružari Milana i Augzburga. Među najznačajnijim delima su kompletan oklop i oružje koje je car Karlos V koristio u bici kod Milberga, a koji je naslikao Ticijan u svom čuvenom portretu na konju smeštenom u Muzeju Prado. Na nesreću, delovi kolekcije su izgubljeni tokom Španskog rata za nezavisnost i tokom Španskog građanskog rata.

Ostali saloni i sobe palate:

FOTO: News1.rs
FOTO: News1.rs
FOTO: News1.rs

News1.rs /

izvori: Wikipedia

Foto: News1.rs

Video: OneMedia – News1.rs

Kliknite SUBSCRIBE na naš Jutjub kanal i pogledajte naše originalne, neobrađene video snimke sa raznih destinacija, hotela, puteva i svega vezanog za turizam kliknite OVDE