Obeležen Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovali su večeras, na Trgu Svetog Đorđa u Somboru, državnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Vučić je tom prilikom istakao da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo i da to nije birokratska rečenica, već mnogo više od toga.

Od tada više ništa što se u svetu događa ne može da bude gore od onoga što su oni učinili jednoj maloj zemlji, koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i kao takva nije se dopadala onima koji su 1989, 1990. srušili stari i stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju, naveo je on.

Razorili su mnogo veće zemlje i došla je na red Srbija. Govorili su o borbi protiv varvarstva i onih koji prave humanitarnu katastrofu jer tako sprečavaju genocid. U definiciji genocida, kako je objasnio, suština je da postoji namera o uništenju neke etničke ili verske grupe, a to nikada nije dokazano.

Prošlo je 24 godine, kidali ste nam delove teritorije, ubijali nam decu, civile, vojnike i policajce. Ko vam je to pravo dao? Prkosni i slobodarski duh ste lomili, ali ga nikada niste slomili, poručio je predsednik i naglasio da danas daje sve od sebe kako bi se sačuvao mir.

Moja poruka vama je da hoćemo mir, nećemo nikakve sukobe, ni sa NATO, ni sa bilo kim, ali ćemo čuvati svoju zemlju. I kada vam kažemo šta su crvene linije, onda nemojte dalje da pritiskate, jer onda ćete dobiti odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije, a naš odgovor je – ne damo Srbiju i nikada je nikome nećemo dati, poručio je Vučić.

On je ponovio da nikome nećemo dati našu decu i da nikada nećemo zaboraviti sve koji su stradali u NATO bombardovanju.

Godišnjici obeležavanja 24-godišnjice NATO agresije prisustvovali su i patrijarh srpski Porfirije, koji je služio pomen žrtvama, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavnici Narodne, skupštine Srbije i ministri u Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske.

Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

izvor> Vlada

foto> Vlada