Izračunali smo koliko će posle poskupljenja koštati putarine do najpopularnijih destinacija Srba u regionu

Zbog najnovije odluke Vlade Srbije većinu vozača u Srbiji očekuje poskupljenje putarine od 14 odsto, dok će oni koji naknadu za korišćenje auto-puta plaćaju elektronskim putem (ENP) proći nešto bolje, uz poskupljenje od osam procenata. Tako će, na primer, od Beograda do Čačka putarina umesto 470 koštati 535 dinara, a putarina do Novog Sada će poskupeti za 33 dinara i iznositi 273 dinara. Budući da se bliži sezona odmora i putovanja, izračunali smo koliko će, sa najnovijim poskupljenjem, građanima biti potrebno novca za putarine do najpopularnijih destinacija u regionu. A budući da većina građana ne koristi ENP, naša računica uključuje poskupljenje od 14 odsto.

Hrvatska

Putarina od Beograda do Šida će u narednom periodu, umesto dosadašnjih 420 dinara, koštati 479 dinara. Od Novog Sada do Šida građani će putarinu plaćati oko 6,4 evra, a od Niša do Šida oko 11 evra.

Budući da je cena putarine od hrvatske granice do Zagreba 17 evra, Beograđanima će za put do Zagreba, bar kada je reč o putarini, biti potreban 21 evro, Novosađanima 23, a Nišlijama 30 evra.

Za nešto udaljenije destinacije, ali tokom leta vrlo popularne, poput Splita i Dubrovnika, za putarinu je potrebno više novca.

Tako će oni koji putuju iz Beograda do Splita ukupno za putarinu morati da izdvoje oko 45 evra, dok će oni koji putuju iz Novog Sada, odnosno Niša platiti 47, odnosno 54 evra.

Do Dubrovnika je trošak još veći. Za putarinu od Beograda treba izdvojiti 52 evra, od Novog Sada 54 evra, a od Niša čak 61 evro.

Crna Gora

Oni koji putuju u Crnu Goru za putarinu neće morati da izdvoje mnogo novca, budući da kroz Crnu Goru postoji 41 kilometar auto-puta, za koji je putarina 3,5 evra, a da je najdalje mesto do kog se u Srbiji može stići auto-putem naplatna rampa Pakovraće.

Nova cena putarine od Beograda do Pakovraća iznosi 536 dinara, od Novog Sada 809 dinara, a od Niša 1.585 dinara.

To znači da će oni koji put crnogorskog primorja krenu iz Beograda, putarinu platiti oko osam evra, iz Novog Sada 17, a iz Niša oko 10 evra.

Mađarska

I Mađarska je izuzetno popularna destinacija među srpskim turistima, a kada je reč o putarinama, ova zemlja je specifična.

Naime, u Mađarskoj je naplata putarine regulisana kroz vinjete koje je obavezno kupiti. Najkraći period za koji se mogu kupiti traje 10 dana i košta oko 20 evra. Prema podacima koje smo našli, čak i oni koji ostaju kraće moraju da uzmu vinjetu na period od 10 dana.

A nova cena putarine od Beograda do Subotice iznosi 730 dinara, od Novog Sada 456, a od Niša 1.778 dinara.

Prema tome, za putarine do Budimpešte će građanima Beograda biti potrebno oko 26 evra, Novog Sada 24, a Niša oko 35 evra.

Grčka

Oni koji se na leto upute ka jednoj od omiljenih srpskih destinacija, Grčkoj, putarinu će različito plaćati u zavisnosti od toga u koji deo zemlje idu. Što se tiče putarina kroz Severnu Makedoniju, one koštaju oko 8,5 evra.

Nova cena putarine od Beograda do Preševa iznosi 1.699 dinara, od Novog Sada 1.961, a od Niša 730 dinara.

Tako će Beograđanima do Atine biti potrebno 56 evra, do Soluna 25 evra, do Lefkade 38 evra, a do Tasosa 30 evra.

Onima koji putuju iz Novog Sada biće potrebno oko 59 evra do Atine, 27 evra do Soluna, 41 evro do Lefkade i 33 evra do Tasosa.

Nišlije će, kao najjužniji od tri grada, proći najbolje, pa će njima do Atine za putarine biti potrebno 48 evra, do Soluna 16,5 evra, do Lefkade 30, a do Tasosa 22 evra.

nova.rs