Pronaći najbolja rešenja za veću podršku studentima

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić i ministar turizma i omladine Husein Memić razgovarali su danas sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija i visokih škola Srbije.

Ministri su istakli dosadašnju dobru saradnju sa studentskim organizacijama i dodali da je cilj dijaloga da se iznedre nove ideje za podršku studentima tokom školovanja.

Oni su naveli da je jedan od važnih preduslova i nastavak uključivanja predstavnika studenata u sva tela koja donose odluke koje su važne za njih.

Ružić je naveo da je jedna od tih institucija i Nacionalni savet za visoko obrazovanje i da treba razgovarati o načinu učešća predstavnika studenata u tom telu.

Istovremeno, on je ukazao na to da se izmenama Zakona o visokom obrazovanju predviđa produžetak roka za završetak studija za takozvane stare studente za još tri godine.

Memić je ukazao na to da je trenutno u toku priprema novog zakona o mladima za koji se očekuje da bude u skupštinskoj proceduri do kraja godine, pri čemu je ohrabrio predstavnike studenata da kao članovi Radne grupe daju svoje predloge i aktivno učestvuju u procesu.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić iznela je ministrima neke od predloga za izmene Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o mladima i navela da je važno da se sistemskim učešćem svih ustanova radi na pronalasku najboljih rešenja za studente.

izvor>prosveta.gov.rs

foto>prosveta.gov.rs