Rusko lasersko oružje – mit ili stvarnost?

Čudesno lasersko oružje se zove Zadira, i za pet sekundi je kao od šale izbušilo ukrajinski dron – i to na daljini od pet kilometara.

To je prošle sedmice na konferenciji za novinare rekao Jurij Borisov, ruski vicepremijer.

Agencija Rojters je podsetila na ruski balistički sistem koji takođe uključuje lasersko oružje zvano Peresvet – po srednjevekovnom ratniku monahu. Taj laser navodno može da „zaslepi“ i satelite koji kruže na 1.500 kilometara od Zemlje.

„Ako Peresvet zaslepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – toplotnog uništenja, pošto ona izgore“, rekao je Borisov.

Ali, brojni stručnjaci izrazili su sumnje da Rusija ima takvo oružje u upotrebi.

Šta su laserska oružja?

Laserska oružja proizvode snop koncentrisanog svetla visoke temperature. Neka od njih mogu da izbuše rupu u debelom čeliku za par sekundi.

Zrak putuje brzinom svetlosti, ima veliki domet i može da pogodi metu precizno u milimetar. Još jedna prednost na bojištu je što su laseri maltene nečujni.

Još važnije – oni su jeftini jer nema municije. TNO, holandska istraživačka organizacije koja radi na laserskim oružjima, kaže da svaki laserski hitac košta svega jedan dolar.

Zato su laseri san mnogih armija. Amerikanci su objavili da su testirali oružje prošlog leta.

U aprilu je pak izraelski premijer Naftali Benet na Tviteru napisao da je njegova vojska uspešno testirala „prvi svetski“ laserski sistem koji može da obara bespilotne letelice, rakete i granate.

Na oružju rade i brojne druge zemlje, poput Francuske, Velike Britanije i Kine.

„Nekoliko zemalja istražuju tehnologiju i koriste ova oružja. Rusija bi lako mogla biti jedna od tih zemalja“, kaže Marten Lercer, portparol firme TNO.

„Ipak, mi ne znamo u kojoj je to fazi jer se ovakvi projekti vode poverljivo“, dodao je on za DW.

Ubrzo nakon ruske objave, jedan američki zvaničnik iz Pentagona rekao je na brifingu za novinare da SAD nisu videle nijedan dokaz za tvrdnju da Rusi koriste laserska oružja na ukrajinskom ratištu.

Laserom na dronove?

Ukoliko ruska Zadira stvarno radi, ona bi mogla da bude velika pomoć protiv ukrajinskih dronova koji su zadavali velike probleme Rusima.

U Moskvi je rečeno da laserima mogu da se onemoguće sateliti, kao i vojne kamere i detektori.

Poznato je da laserski zraci mogu trajno da oslepe ljude. Takvi napadi na živu silu zabranjeni su međunarodnim konvencijama.

Ceo tekts na DW

News1.rs

Foto: