Manastir Duboki potok dobio opremu za unapređenje manastirske ekonomije

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je, zahvaljujući subvencijama ove kancelarije, manastir Duboki potok dobio vrednu opremu za unapređenje manastirske ekonomije – kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu.

Kako bi proširili obim svoje delatnosti i započeli proizvodnju meda, u manastiru će sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju biti izgrađen objekat za pčele.

Službenici Kancelarije za Kosovo i Metohiju razgovarali su sa bratstvom manastira i o budućim potrebama i dodatnim ulaganjima.

Predstavnici te kancelarije obilaze korisnike podsticajnih sredstava u severnim opštinama pokrajine koji su dobili vrednu opremu za razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti na konkursu Kancelarije kako bi se na terenu uverili u održivost projekata.

Vrednu opremu dobila je i kompanija „Jumkos” iz Zubinog Potoka koja upošljava 75 radnika, a koja je uz pomoć subvencija Kancelarije za Kosovo i Metohiju otvorila i proizvodni pogon u Brnjaku, gde upošljava još 25 radnika.

Oni su na konkursu dobili sistem za automatsko krojenje i 50 različitih šivaćih mašina.

Podsticaje za razvoj proizvodnje dobila je i Zemljoradnička zadruga Rogozna iz Zubinog Potoka, koja se bavi preradom kafe, a na konkursu je, osim pakerice za kafu, dobila i sredstva za izgradnju objekta za tu namenu.

Dragan Đukić iz sela Kovače, koji ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo, dobio je kazan za rakiju kapaciteta 100 litara.

Štamparska radnja „Trgo” iz Zubinog Potoka unapredila je svoju proizvodnju zahvaljujući mašini za štampu na svim materijalima, koja im je dodeljena, a pomoću koje izrađuje razne suvenire.

U okviru ove posete, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju obišli su i ostale privrednike i poljoprivrednike koji su na konkursu dobili opremu za unapređenje pekarske, mesarske i vinogradarske proizvodnje.

Kancelarija će i u budućnosti raditi na razvoju malih i srednjih preduzeća, pomoći privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima kako bi ojačala ekonomske uslove za srpski narod na Kosovu i Metohiji i osigurala njihov ostanak i opstanak, navodi se u saopštenju.

izvor> Vlada

foto> Vlada