Probni završni ispit 24. i 25. marta

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole u petak i subotu, 24. i 25. marta, polagati probni završni ispit, koji će im pomoći da provere svoje trenutno znanje.

Probni test iz matematike počinje u petak u 12 časova, a iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u subotu u 9 časova, dok je treći test iz izbornog predmeta istog dana u 11.30 časova.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je probni ispit prilika da se osmaci upoznaju sa procedurama u vezi sa polaganjem, ali i da procene koliko su u ovom trenutku spremni za predstojeći završni ispit, kako bi imali vremena da upotpune svoja znanja.

Ružić je ukazao na to da je ovo prva generacija učenika koja će, umesto kombinovanog testa, kao treći test polagati jedan od pet predmeta po izboru.

Probni završni ispit polagaće približno 64.747 učenika. Najveći broj njih – 38 odsto opredelio se da za treći test polaže biologiju, geografiju 29 odsto, istoriju oko 16 odsto, devet odsto se prijavilo da polaže hemiju, a osam procenata fiziku.

izvor> Vlada

foto> Vlada