Zamenica gradonačelnika na radnom skupu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština u Lionu

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović prisustvovala je radnom skupu o saradnji Srbije i Francuske u Lionu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, a na poziv regije Overnj-Ron-Alp. 

Tokom posete zamenica gradonačelnika obišla je digitalni kampus, kao i nacionalni sajam energetske tranzicije, gde je imala prilike da se upozna sa inovacijama u oblasti obrazovanja, ali i energetske efikasnosti. Takođe, tokom dvodnevne posete ona je uzela učešće na panelu o investicionim projektima na kojem je istakla projekte Beogradski metro, Linijskog parka, Ložionice i EKSPO 2027.

–Ne možemo a da ne pomenemo Beogradski metro, kao jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Beogradu i Srbiji. Na ovom projektu rade čak tri francuske kompanije – naglasila je Vidović i podsetila da je sa francuskom kompanijom RATP, koja između ostalog upravlja metroom u Parizu, potpisan  ugovor za pružanje usluga operatorske pomoći tokom projekta izgradnje beogradskog metroa.

Vidović smatra da je beogradski metro najbolji primer saradnje naše dve zemlje, gde je Beograd iskoristio veliko iskustvo francuskih stručnjaka i dodala da će taj projekat doprineti i stvaranju novih radnih mesta i očekivano će privući dodatne investicije u grad.

–Beogradski metro će biti pravi primer modernog i održivog javnog prevoza, čime će grad postati još efikasniji, zeleniji i privlačniji za turiste i investitore –  navela je Vidović. 

Govoreći o EKSPO 2027 ona je podsetila da je Beograd kandidat u „trci“ za organizaciju specijalizovane izložbe EKSPO 2027, koje predstavljaju jednu od najvažnijih prilika za saradnju na globalnom nivou, a koja u prvi plan stavlja ne samo zemlju domaćina, već i čitav region, ostvarujući na taj način korist za zemlje i privrede u okruženju. 

–Duboko verujemo da Beograd ima velike šanse da pobedi i bude najbolji domaćin ovako velikom događaju kao što je EKSPO27. Srbija ima ogromno dokazano iskustvo u kreiranju atraktivnog okruženja za investicije, i lider je u privlačenju najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u poslednjoj deceniji  – naglasila je zamenica gradonačelnika Beograda.

Što se tiče projekta „ložionica” on će, prema njenim rečima, transformisati stara napuštena železnička skladišta u savremeni, višenamenski kreativni centar, jedan od najvećih u regionu. Dok je, kako je naglasila,  projakat Linijski park jedan od najboljih primera pametnog urbanog razvoja, koji interese lokalnog stanovništva i ekologiju stavlja na prvo mesto.

Na samom kraju zamenica gradonačelnika izrazila je zadovoljstvo što može da govori o srpsko-francuskoj sradnji, koja predstavlja ključni element u jačanju odnosa između dve zemlje i ima značajan uticaj na razvoj naših ekonomija, kulture i društva uopšte.

Pored Vesne Vidović, Srbiju su na panelu predstavljali i Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština, Dalibor Rožić, član Gradskog veća grada Novog Sada, Zoran Semenović, predsednik opštine Šid i Vera Blagojević, predstavnik opštine Čajetina, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i Turističke organizacije Srbije.
 

izvor>beograd.rs

foto>beograd.rs