Jačanje saradnje sa Slovenijom u oblasti odbrane

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je danas u LJubljani sa ministrom odbrane Slovenije Marjanom Šarecom o saradnji u oblasti odbrane i pružanju pomoći tokom elementarnih nepogoda.

Vučeviću, koji boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji, priređen je svečani doček, uz počasni stroj Garde, a nakon toga su usledili sastanci predstavnika ministarstava odbrane dveju zemalja.

Potpredsednik Vlade je naveo da su teme današnjih razgovora bile aktuelna politička i bezbednosna situacija i rat u Ukrajini, imajući u vidu da je Slovenija članica NATO, a da je Srbija vojno neutralna država, koja ima vrlo jasan stav da priznaje Ukrajinu u međunarodno priznatim granicama.

On je, takođe, preneo zahvalnost Srbije, a pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, na angažovanju slovenačkih vojnika u sastavu KFOR-a.

Vučević je, govoreći o unapređenju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, predočio da namenska industrija Srbije kupuje ne mali broj proizvoda, sirovina, elemenata za naše naoružanje i vojnu opremu od slovenačkih kompanija.

Razgovarali smo i o mogućim projektima povodom zajedničke proizvodnje određenih borbenih sistema i kako možemo da unapredimo tu saradnju, razumejući sve što se dešava u svetu, naveo je potpredsednik Vlade.

On je poručio i da će Srbija staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete i pomoći Sloveniji u slučaju elementarnih nepogoda, pri čemu je iskazao zahvalnost toj zemlji na pomoći koju je pružala Srbiji za vreme poplava 2014. godine.

Vučević je istovremeno iskazao zahvalnost Sloveniji na podršci evropskom putu Srbije, a ministru Šarecu na ličnom anganžmanu po ovom pitanju.

Šarec je istakao značaj jačanja saradnje između Slovenije i Srbije, koje imaju veoma dobre bilateralne odnose, istakavši da se dobra saradnja i solidarnost posebno pokazuju u slučaju prirodnih katastrofa.

On je izrazio zahvalnost Srbiji za pomoć u borbi sa požarima koji su proteklog leta pogodili Sloveniju i posebno istakao važnost saradnje u vanrednim situacijama među državama u regionu.

Bilateralna saradnja na polju odbrane i vojske je već uhodana, rekao je on, preciziravši da je reč o saradnji na polju vojne medicine, veterine, obrazovanja i određenih logističkih segmenata, kao i u obuci jedinica.

Ministar je naglasio da je Zapadni Balkan strateški veoma važan region i da je spoljna i bezbednosna politika Slovenije usmerena upravo na to područje, dodavši da će ta zemlja i dalje raditi na produbljivanju saradnje na području odbrane i bezbednosti.

Šarec je rekao da je važna saradnja u okviru regionalnih inicijativa i da Slovenija i Srbija odlično sarađuju u okviru Balkanskih vojnomedicinskih snaga.

On je istakao važnost razgovora o arhivi nekadašnje zajedničke države i ponudio pomoć u digitalizaciji zajedničkog arhivskog nasleđa.

Tokom sastanka je bilo reči i o reformama u oblasti odbrane i modernizaciji vojske.

Vučević je danas u Narodnoj skupštini u LJubljani posetio i članove Odbora za odbranu Slovenije, gde je razgovarao sa predsednikom tog tela Martinom Premkom.

Potpredsednik Vlade obišao je danas i 132. gorski puk Slovenske vojske na poligonu Pokljuka, gde ga je dočekao komandant ovog puka potpukovnik Tomaž Žbogar, koji je predstavio namenu i zadatke jedinice.

Delegacija Ministarstva odbrane upoznata je tom prilikom sa opremom koju ta brdsko-planinska jedinica koristi tokom obuke i u izvršavanju dodeljenih zadataka.

U nastavku posete Sloveniji, Vučević je položio venac kraj spomenika srpskom naučniku Mihajlu Pupinu na Bledu.

izvor>mod.gov.rs

foto>mod.gov.rs