Hale Beri od 22. godine živi kao Spartanac zbog teške bolesti: Evo čega se sve odrekla

Jedna od najcenjenihih holivudskih zvezda preko dvadeset godina se bori sa opakom bolešću.

Hale Beri jedna je od najpopularnijih holivudskih glumica, koja je dobila brojna priznanja za svoj rad i uspešnu glumačku karijeru, a najveće priznanje jeste Oskar za ulogu u filmu „Bal monstruma“.

Međutim, ono što je manje poznato, glumica godinama boluje od dijabetesa.

Ova bolest otkrivena je 1989. godine, kada se glumica srušila tokom snimanja serije „Living Dolls“. Nakon što joj je pozilo, Hale je prebačena u bolnicu gde je upala u dijabetičku komu i bila bez svesti nedelju dana. Posle detaljnih ispitivanja otkriveno je o čemu je reč, a kada se Beri probudila saopštili su joj da ima dijabetes tipa 1.

Ova dijagnoza značila je da je glumica zavisna od insulina, te je morala da se pridržava strogih pravila koja podrazumevaju da se šećer u krvi proverava nekoliko puta dnevno i da se drži rigorozna dijeta, te da se po potrebi ubrizgava insulin.

Iz ovakvog stanja moguće su komplikacije koje bi dovele do gubitka vida, otkazivanja bubrega ili kardioaskularnih bolesti.

Kada je otkriveno od čega boluje, Hale je bila preplašena jer je ova dijagnoza u ranoj mladosti bila neočekivana za nju.

U vreme kada joj je dijagnostikovano oboljenje, pored toga što je bila mlada, bila je i u dobroj formi i nije imala porodičnu istoriju ove bolesti.

Od trenutka kada joj je otkriven dijabetes, Hale se pridržava rigorozne ketogene dijete, po kojoj se unosi malo ugljenohidrata i puno zdrave masnoće.

Glumica je iz ishrane izbacila crveno meso i morala je da ograniči i unos voća zbog visokog sadržaja šećera. Ono što preferira jeste sveže povrće, testenine, ribu i piletinu.

Uz to, redovno praktikuje jogu kako bi zadržala dobru formu.

Kako je holivudka glumica jednom prilikom rekla za „The Daily Mail“ ovo oboljenje učinilo ju je jačom osobom.

„Šećerna bolest pokazala se kao dar, dala mi je snage i otpornost jer sam morala da se suočim sa stvarnošću, bez obzira koliko to bilo neugodno ili bolno“, rekla je jednom prilikom Hale Beri o ovom oboljenju.

nova.rs