BIO 4 kampus okupiće ključne naučne i obrazovne institucije

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Jelena Begović predstavila je danas, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije, naučno-tehnološki centar BIO 4 kampus, jedan od najvećih državnih projekata, čija izgradnja počinje krajem godine.

Begović je tom prilikom naglasila da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku i da je cilj da Srbija bude prepoznata kao zemlja inovacija i tehnološkog razvoja.

Ona je predočila da je Srbija prepoznala veliki napredak IKT tehnologije i da je u tome postigla ogroman uspeh, dodavši da je reč o jednoj od glavnih izvoznih grana naše zemlje, koja se u poslednjih deset godina povećala deset puta.

Razvoj bionauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama, kako bi dale odgovore na nekoliko globalnih izazova s kojima se i Srbija suočava, istakla je ministarka i dodala da su to izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku, proizvodnju hrane i poljoprivredu.

Begović je podsetila na to da već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap eko-sistem, napomenuvši da su to kompanije koje se veoma brzo razvijaju, ali su i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku.

Srbija, kako je napomenula, ima naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, a ove godine počinje proširenje njihovih kapaciteta, kao i izgradnja parka u Kruševcu.

Begović je objasnila da će se BIO 4 kampus baviti biomedicinom, biotehnologijom, bioinformatikom i biodiverzitetom, dodavši da su to sve oblasti na kojima se već radi, ali da je država sada strateški odlučila da uloži značajno veća sredstva.

Pravimo ovaj kampus kako bi sve, ili najveći deo ključnih institucija koje se time bave, stavili na jedno mesto da bi bili što efikasniji, rekla je Begović i dodala da se procenjuje da će u prvu fazu izgradnje biti uloženo približno 300 miliona evra.

Na 20 hektara ukupne površine, budući kampus će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut „Torlak”, Agencija za lekove, Farmaceutski fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno, navela je ministarka.

Ona je ukazala na to da će se u ovaj kampus preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta, kao i devet naučnih instituta.

Begović je navela da će se tu nalaziti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija, kako bi imali pristup ekspertskim projektima, naglasivši da će svi oni zajedno raditi na novim rešenjima.

Imaćemo i muzej i različite sadržaje, gde će građani moći da dolaze i da komuniciraju s nama, da vide šta su benefiti novih tehnologija, istakla je ministarka.

izvor>rts.rs

foto>rts.rs