Saradnja u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa sa Italijom

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani potpisali su danas u Palati Srbija Sporazum o filmskoj koprodukciji.

Ovim sporazumom dodatno se jača saradnja u oblasti kinematografije između dve zemlje.

Budući da veza u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa Srbije i Italije, ukazala se potreba za ažuriranjem pravnog okvira ovakve saradnje.

Prema potpisanom sporazumu, koprodukcija se odnosi na kinematografska ili audiovizuelna dela bez obzira na žanr: igrani, animirani, dokumentarni, u skladu sa zakonima i propisima obe države.

Za sprovođenje sporazuma zaduženi su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije za Vladu Srbije i Ministarstvo kulture – Generalni direktorat za kinematografiju i audiovizuelno stvaralaštvo za Vladu Italije.

Sporazum predviđa da će se koprodukcije smatrati „nacionalnim delima” u skladu sa važećim zakonima i propisima u Srbiji i Italiji i uživaće sve beneficije koje proizilaze iz važećih zakona i propisa na teritoriji dve države.

Kako bi se olakšalo sprovođenje Sporazuma, predviđeno je osnivanje zajedničke komisije sastavljene od jednakog broja predstavnika nadležnih organa i stručnjaka koja će se načelno sastajati jednom u dve godine.

Zajednička komisija će proceniti postojanje sveobuhvatne ravnoteže između broja koprodukcija, iznosa ulaganja koproducenata i tehničkog i umetničkog učešća.

Koprodukcije realizovane prema ovom sporazumu uglavnom će biti predstavljene na međunarodnim festivalima od strane većinskog koproducenta, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

izvor> Vlada

foto> Vlada