Еuronews.rs: Kancelarije u Beogradu najskuplje u regionu

Potražnja za poslovnim prostorom u Srbiji, a naročito u Beogradu prošle godine je „eksplodirala“. Dolazak ruskih i ukrajinskih građana koji su otvorili više od 5.000 firmi u našoj zemlji, doprineo je da na tržištu gotovo da više i nema praznih kancelarija u glavnom gradu. Sektor kancelarijskog prostora imao je najveći godišnji rast ponude i to u poslednjih deset godina, pise euronews.rs.

Prema podacima koje je iznela CBRE grupa na godišnjoj konferenciji „SEE Market Outlook 2023“, samo tokom prošle godine na tržištu u Beogradu se pojavilo 120.000 novih kvadrata kancelarijskog prostora, što predstavlja rast veći od 15 odsto na godišnjem nivou. 

Čak i ovaj rekordni broj novih kvadrata teško zadovoljava tražnju, pa se stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu kreće između 2 i 3 odsto. Kancelarije u Beogradu, skuplje su u odnosu na one u zemljama Evropske unije – Sofiju, Zagreb i LJubljanu. Ivan Stojić, rukovodilac pododeljenja za kancelarijski prostor CBRE Grupe je rekao za Euronews Srbija da zakupci za kvadratni metar trenutno plaćaju oko 16,5 evra, a da se procenjuje da bi tokom ove i sledeće godine cene rente mogle skočiti i više od 10 odsto.

Potražnja za kancelarijskim prostorom nastavljena je tokom cele prethodne godine, a ovom stabilnom trendu umnogome su doprineli širenje firmi koje su već na tržištu, dolazak novih, kao i relokacije kompanija usled geopolitičkih poremećaja u Evropi, ali i promena u načinu na koji se kancelarijski prostor koristi.

„Postoji pritisak na visinu zakupa koji je u uzlaznom trendu od druge polovine prethodne godine, na šta značajno utiču eksterni faktori, kao i visok nivo potražnje. Konkretno u Beogradu se ostvaruju oko pet odsto više rente u odnosu na region, a očekuje se i rast cena zakupnina od 10 do 15 odsto u narednom periodu. Očekuje se porast tražnje, kao i da buduća ponuda za 2023. potencijalno može da prevaziđe nivo postignut tokom prethodne godine”, rekao je Ivan Stojić. 

On je istakao da je Beograd rekorder po novim projektima u regionu, ali da i dalje ima veoma nisku stopu slobodnog prostora.

„U poslednjih desetak godina stopa slobodnog prostora konstantno je jednocifrena. Sva razvijenija tržišta imaju stopu slobodnog prostora između 15 do 20 odsto. Kod nas je bila između 4 i 8 odsto u prethodnih deset godina. Samim tim je bila i visoka tražnja i prethodnih godina, i to je sve rezultiralo spoznajom investitora za priliku u Beogradu, tako da je prošle godine izgrađeno 120.000 kvadrata. Veliki procenat kancelarija je, međutim, bio izdat i pre nego što se sama zgrada i otvorila. Taj priliv novih kvadrata nije bio dovoljan da bi ispratio visoku tražnju, naveo je Stojić.

Tekst citajte na>.euronews.rs

foto> euronews.rs