Brnabić: Brza pruga Beograd – Novi Sad prekretnica u razvoju zemlje

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Novom Sadu, na obeležavanju prve godišnjice od puštanja u rad brze pruge Beograd – Novi Sad, da je ova saobraćajnica prekretnica u razvoju Srbije, najavivši da će do kraja 2024. biti otvorena i deonica do Subotice.

Brnabić je na svečanosti, na peronu Glavne železničke stanice u Novom Sadu, poručila da su velike stvari pred Srbijom ako budemo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

U svetlu onoga što se danas dešava i što se dešavalo juče u Ohridu, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemamo mir. Ove snove ne bismo mogli da sanjamo da nemamo stabilnost i percepciju toga da će i Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti, poručila je ona.

Prema njenoj oceni, pre godinu dana nije otvorena samo deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, u okviru međunarodne pruge Beograd–Budimpešta, već je obeležena prelomna tačka u daljem razvoju naše zemlje.

Pokazali smo da možemo i umemo da izgradimo auto-puteve, tako da smo pre godinu dana pokazali da možemo i da smo dovoljno jaki da izgradimo i brze pruge u Srbiji, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je dodala da će biti modernizovana i cela barska pruga do granice sa Crnom Gorom, kao i da će se graditi i krak brze pruge do Šida, koja će biti veza sa Italijom i Austrijom, preko Zagreba i LJubljane.

Brnabić je predočila da ćemo, kada bude gotova brza pruga do Subotice, putovati od Beograda do Subotice za samo sat i 18 minuta, ocenivši da je to potpuno drugačija Srbija – jača, modernija i naprednija.

Premijerka je navela da čelično prijateljstvo sa Kinom odslikava i to što su dve zemlje prošle godine ostvarile ukupan nivo robne razmene od šest milijardi dolara, dok je naš izvoz u Kinu dostigao rekordnih 1,16 milijardi dolara, što je za 152 puta više nego pre 10 godina.

Prema njenim rečima, naš prioritet je da dovedemo dodatne kineske investitore u Srbiju, kao i da povećamo obim razmene u oblasti usluga i tehnologije i time dodatno unapredimo naše ekonomske odnose.

Zato je, kako je poručila, cilj Srbije da tokom 2023. završi pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da ga potpiše do kraja godine.

Nakon toga, nebo je granica za naše odnose, domaću privredu i privrednike i atraktivnost Srbije kao investicione destinacije, budući da će i zapadne kompanije odavde moći da plasiraju svoje proizvode na tržište Kine, naglasila je ona.

Predsednica Vlade je vozom „Soko“ krenula iz stanice Beograd centar u Prokopu za Novi Sad, a sa njom su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, predstavnici „Železnice Srbije“ i kineske kompanije „China railway international co.“

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i drugi.

izvor> Vlada

foto> Vlada