Dobrovoljni vatrogasci u istom rangu sa profesionalnim

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u mestu Bukovac na Fruškoj Gori uručenju uniformi za gašenje šumskih požara pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) i poručio da naša država ne pravi razliku između dobrovoljnog ili profesionalnog vatrogasca.

Vulin je iskazao zahvalnost ovim humanim i hrabrim ljudima koji su spremni da sebe i svoje vreme žrtvuju za druge, ne tražeći nadoknadu, pa često ni priznanje.

Bezbednost i zdravlje pripadnika DVD-a jednako je važno kao i zdravlje profesionalnih vatrogasaca-spasilaca, pa će država i MUP nastaviti sa daljim ulaganjima i razvijanjem dobrovoljnih vatrogasnih društava, poručio je Vulin.

Luka Čaušić, v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije, istakao je da je biti dobrovoljni vatrogasac vrhunska ljudska odlika, ali i vrhunski izraz patriotizma, podsetivši na to da je 130 miliona dinara u poslednjih godinu dana MUP odvojio za dobrovoljne vatrogasce, što se do sada nije desilo.

Predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin ukazao je na to da je, uz finansijsku podršku MUP-a, formirana jedinicu od 100 ljudi i opremljena kompletima lične opreme za gašenje šumskih požara i požara na otvorenom prostoru.

Na taj način, kako je istakao, podignut je stepen operativnosti DVD-a da u svakom trenutku budu na raspolaganju i pružanju pomoći profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, ukoliko za tim postoje potrebe.

izvor> Vlada

foto> Vlada