Najveća zvezda „Srećnih ljudi“ preminula je u domu za stara lica: Na sahranu mu je došlo samo dvoje kolega

Glumac Zoran Rankić preminuo je 9. decembra 2019. godine u 85. godini života.

Domaćoj publici je najpoznatiji po ulozi gospodina Popare u hit seriji „Srećni ljudi“, a njegova rečenica „Mmmm, bebo“ jedna je od onih koje su obeležile ovo ostvarenje.

Ipak, nakon završetka „Srećnih ljudi“, uprkos velikom talentu, nije uspeo da ostvari mnogo zapaženih uloga u drugim ostvarenjima.

Rankić je rođen u Derventi 1935. godine i bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, aforističar, reditelj, dramski pisac, satiričar i pesnik.

Osim po ulozi Popare, publika ga dobro pamti i kao Nikolu Kalabića u seriji „Poslednji čin“.

Poslednjih godina, pred smrt, posetio se svojoj drugoj velikoj ljubavi pored glume, pisanju.

„Napisao sam i objavio o svom trošku 16 knjiga“, otkrio je tada Zoran.

Rankić se na nesvakidašnji način oprostio od pozorišta. Zoran je pobegao sa oproštajnog govora kojim su iz Beogradskog dramskog pozorišta hteli da ga isprate u penziju tako što je skočio kroz prozor šminkernice.

„Nisam želeo da i meni pred odlazak u penziju pričaju ono: ‘Dragi naš, bio si nam oslonac, zvaćemo te, dao si mnogo za nas…’, a posle te svi zaborave. Da bih sve to izbegao, zaključao sam se u šminkernici, napisao krejonom na ogledalu ‘Živela sloboda’ i iskočio sam kroz prozor. Srećom, ta prostorija je bila u prizemlju. Eto tako sam se oprostio od glume“, ispričao je glumac jednom prilikom za domaće medije.

Kako su mediji navodili nakon njegove smrti, neostvarena želja mu je ostala da se snimi film o Radovanu Karadžiću, bivšem predsedniku Republike Srpske i da upravo on odigra ovaj lik.

Zoran Rankić preminuo je u Domu za stara lica u Beogradu nakon duge i teške bolesti, zaboravljen od svih. Sahranjen je 12. decembra 2019. na Novom bežanijskom groblju, a na sahrani je prisustvovalo tridesetak ljudi, među kojma je bilo samo dvoje njegovih kolega, glumac Vlasta Velisavljević i glumica Ljiljana Lašić.

nova.rs