недеља
март, 26

Odlična saradnja sa Fronteksom u suzbijanju iregularnih migracija

Predstavljena u:

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić i evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson obišli su danas zajedničke patrole srpske granične policije i evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na graničnom prelazu Horgoš.

Oni su tom prilikom ocenili da je saradnja Fronteksa i srpske policije na izuzetnom nivou i da su ostvareni dobri rezultati u suzbijanju iregularnih migracija.

Gašić je, nakon sastanka sa evropskom komesarkom, istakao da je ova saradnja značajna i za Srbiju i za Evropsku uniju, budući da srpska granična policija i Fronteks udruženim snagama štite naše, ali i granice EU, od iregularnih migracija.

Ministar je naveo da je od početka godine duž granice sa Mađarskom sprečen 881 ilegalan prelazak granice, dok je taj broj, u istom periodu prošle godine, bio 172, pri čemu je naglasio da će Srbija nastaviti sa procesom usaglašavanja sa viznom politikom EU.

On je istakao da je Srbija pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala, napomenuvši da se naša zemlja humano i sa razumevanjem odnosi prema svima koje je nevolja naterala da napuste svoje države, ali da ima nultu toleranciju prema svim vidovima kriminala.

Prema njegovoj oceni, nijedna država ne može sama da se nosi sa teretom migrantske krize i zato je neophodno da sve zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti nastave da sarađuju.

Johanson je istakla da je EU posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti efikasnog upravljanja granicama, pri čemu je pohvalila našu državu zbog onoga što je u proteklim mesecima uradila po pitanju usaglašavanja vizne politike sa politikom Unije, a što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU.

Prema njenim rečima, angažovanje pripadnika Fronteksa na teritoriji Srbije praktičan je pokazatelj posvećenosti Evropske unije saradnji sa Srbijom.

Zajedničke patrole čuvaju granice i rade na sprečavanju kriminalnih aktivnosti i krijumčara, rekla je evropska komesarka i dodala da je naredni korak u saradnji revizija sporazuma između Srbije i Fronteksa.

Ona je objasnila da će to dati novi mandat evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu i omogućiti im da, pod komandom srpskih državnih organa, budu na granicama Srbije i EU, ali i drugih susednih zemalja koje nisu članice Unije.

Johanson je, govoreći o saradnji srpske policije i Evropola, naglasila da je ta saradnja izuzetno dobra i izrazila uverenje da će u narednom periodu biti još bolja, posebno u oblasti suzbijanja krijumčarenja ljudi, narkotika i oružja.

Evropska komesarka je izrazila zadovoljstvo time što će danas prisustvovati potpisivanju sporazuma kojim će Srbiji biti dat posmatrački status u Evropskoj mreži za migracije.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Jovana (22) studira arhitekturu i vozi kamion, a kada...

Umesto da se igra sa lutkicama kao i njene vršnjakinje, Jovana Mitrović (22) iz Beograda je kao...

(FOTO) Carinici otvorili haubu automobila i ugledali ženu sakrivenu...

Neverovatna scena sinoć na Gradini: Carinici otvorili haubu automobila i ugledali ženu sakrivenu između motora i hladnjaka!? ...

VIDEO Blam najprovokativnije voditeljke: Pala usred emisije, videlo se...

Zasigurno najprovokativnija, a za mnoge i najlepša voditeljka doživela je blam karijere. Ipak, i tada je uspela...

Danas živi u luksuzu i jedna je od naših...

Ovo je iznenadilo mnoge. Pevačica Jana Todorović jedna je od najtraženijih na brojnim privatnim veseljima, a mnogi je...

Prilikom pretresa stana osumnjičenog pronađeno više od 950 gr...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu uhapsili su S. B. (1995) iz Kraljeva zbog postojanja osnova sumnje...

(VIDEO)Đorđe Đoković u suzama, mama Dijana ga teši: Noletovog...

Emotivni dani za porodicu Đoković. Saška i Đorđe Đoković pre nekoliko dana su postali roditelji dečaka Aleksandra, a...
FB