Podrška SAD reformskim procesima i evropskom putu Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa administratorkom Američke agencije za međunardodni razvoj (USAID) Samantom Pauer, kojoj je iskazala zahvalnost na pomoći te agencije od 2001. godine, koja je omogućila zanačajne reforme u srpskom društvu i privredi.

Brnabić je u jučerašnjem razgovoru naglasila da Srbija budućnost vidi pre svega u oblastima tehnologije, inovacija i veštačke inteligencije, i dodala da su ove oblasti ključne za održiv razvoj i stabilnu ekonomiju i mogu činiti značajan udeo u rastu bruto domaćeg proizvoda.

Premijerka je podvukla da Vlada izuzetno ceni konkretne rezultate postignute kroz saradnju sa USAID-om, kao i da posebno vrednuje spremnost ove agencije da doprinese daljoj transformaciji u oblastima informacionih tehnologija i energetske efikasnosti.

Ona je poručila da je Srbija čvrsto opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD vođena sve većim prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom roba i usluga i tradicionalno značajnom finansijskom podrškom kroz različite programe razvojne pomoći, uz napomenu da su SAD naš najveći partner u izvozu usluga.

Pauer je istakla spremnost USAID da nastavi sa uspešnom saradnjom koju ostvaruje sa Srbijom, i istovremeno pozitivno ocenila dosadašnje rezultate koji su postignuti angažmanom ove agencije.

Ona je ujedno prenela podršku Sjedinjenih Američkih Država domaćim reformskim procesima i evropskom putu Srbije.

izvor> Vlada

foto> Vlada