среда
март, 29

Zajam EBRD-a za reformisanje EPS-a u vrednosti od 300 miliona evra

Predstavljena u:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, direktor EPS-a Miroslav Tomašević i direktor EBRD-a za energetski sektor Jugoistočne Evrope Gregori Zielinski potpisali su danas ugovore o kreditu u vrednosti od 300 miliona evra, namenjenih za reformisanje EPS-a.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović takođe je prisustvovala potpisivanju ugovora, kojima će finansiranje biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

Sredstva će koristiti „Elektroprivreda Srbije” (EPS), koja se tokom zimske sezone suočila sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza značajnih količina električne energije.

Mali je tom prilikom istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine.

On je objasnio da će to pomoći u razvoju regulatornog okvira za veće korišćenje obnovljivih izvora energije i osigurati održivost snabdevanja energijom.

Ulaganja u energetiku smo definisali kao prioritet Vlade jer je energetska kriza dodatno istakla izazove u ovom sektoru. Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo, poručio je potpredsednik Vlade.

Pored toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS-a, koji mora imati jače korporativno upravljanje i bolje menadžerske kapacitete, naglasivši da je profesionalizacija ovog preduzeća strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije.

Kolanđeli je istakao da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformisanju državnih preduzeća, te najavio i tehničku pomoć u ovom procesu.

Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji donosi ovaj kredit. U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo tome da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije, poručio je on.

Na sastanku je podvučena činjenica da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju približno 30 odsto proizvodnje energije, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od tri odsto proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom.

Ovo je drugi najveći zajam Evropske banke za obnovu i razvoj Srbiji, koja je do danas uložila u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra. Ova finansijska institucija je u 2022. obezbedila ukupno 650 miliona evra Srbiji, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

Izvor> Vlada

foto> Vlada

Autor: Tanjug

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Inovativni lek protiv multiple skleroze dostupan i pacijentima u...

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, zajedno sa predstavnicima Vlade i diplomatskim korom, farmaceutsku...

Tragedija u Srbiji: Učenik skočio kroz prozor tokom časa

Užasna tragedija se dogodila u Kačarevu, Srbija. Učenik osmog razreda S. F. poginuo je kada je skočio kroz...

SAZNAJEMO Devojčica (8) koju je otac monstrum godinama držao...

Devojčica (8), koju je otac Uroš Pašajlić (37) godinama držao zatočenu u stanu u Mirijevu, trenutno se...

(VIDEO) Otimačina i tuča za jeftine ćevape u Lidlu

Ljubitelji ćevapa napravili su haos u više Lidlovih maloprodajnih objekata po Srbiji, boreći se da dođu do...

Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz...

Nastavak pritisaka i progona srpskog naroda na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije naglasila je da je jučerašnje hapšenje bivšeg srpskog policajca...
FB