среда
март, 29

Iskustvo Portugala dragoceno u ostvarivanju ciljeva Zelene agende

Predstavljena u:

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je juče sa ambasadorkom Portugala u Beogradu Marijom Viržinijom Mendes da Silva Pinom o mogućnostima saradnje dveju zemalja u oblasti energetike, sa akcentom na proces energetske tranzicije.

Đedović je upoznala ambasadorku sa prioritetima Ministarstva rudarstva i energetike i radom na strateškim dokumentima kojima će biti određen pravac razvoja energetskog sistema.

Postavili smo ambiciozne planove, ali verujem da smo na dobrom putu da ih ostvarimo, prenela je ona i dodala da je potreban maksimalan napor kako bismo uspešno sproveli proces dekarbonizacije što brže i bezbedno integrisali značajnije kapacitete iz obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem.

Uz to, kako je navela, moramo i da ubrzamo rad na reformi energetskih preduzeća, jer ona moraju da budu siguran i profitabilan temelj srpske privrede.

Ministarka je naglasila da bi Srbiji, na putu ostvarenja ciljeva Zelene agende, bilo dragoceno iskustvo Portugala, države koja je praktično šampion u brzini procesa dekarbonizacije.

Ambasadorka je ukazala na to da je Portugal prošle godine zatvorio poslednje elektroenergetsko postrojenje na ugalj i značajno podigao nivo hidro i vetro kapaciteta.

U tom smislu, otvoreni smo za saradnju sa Srbijom u pravcu razmene stručnjaka i iskustva, poručila je ona i podsetila na to da su portugalske kompanije uključene u projekte zelene energije u Srbiji, uz uverenje da će ih u budućnosti biti još više.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Tragedija u Srbiji: Učenik skočio kroz prozor tokom časa

Užasna tragedija se dogodila u Kačarevu, Srbija. Učenik osmog razreda S. F. poginuo je kada je skočio kroz...

SAZNAJEMO Devojčica (8) koju je otac monstrum godinama držao...

Devojčica (8), koju je otac Uroš Pašajlić (37) godinama držao zatočenu u stanu u Mirijevu, trenutno se...

(VIDEO) Otimačina i tuča za jeftine ćevape u Lidlu

Ljubitelji ćevapa napravili su haos u više Lidlovih maloprodajnih objekata po Srbiji, boreći se da dođu do...

Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz...

Nastavak pritisaka i progona srpskog naroda na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije naglasila je da je jučerašnje hapšenje bivšeg srpskog policajca...

„U ISLAMU SAM 4 GODINE, OVO MI JE ČETVRTI...

Dejan Dragojević tokom braka sa Dalilom Dragojević navodno je promenio veru i prešao u islam, a o...
FB