Iskustvo Portugala dragoceno u ostvarivanju ciljeva Zelene agende

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je juče sa ambasadorkom Portugala u Beogradu Marijom Viržinijom Mendes da Silva Pinom o mogućnostima saradnje dveju zemalja u oblasti energetike, sa akcentom na proces energetske tranzicije.

Đedović je upoznala ambasadorku sa prioritetima Ministarstva rudarstva i energetike i radom na strateškim dokumentima kojima će biti određen pravac razvoja energetskog sistema.

Postavili smo ambiciozne planove, ali verujem da smo na dobrom putu da ih ostvarimo, prenela je ona i dodala da je potreban maksimalan napor kako bismo uspešno sproveli proces dekarbonizacije što brže i bezbedno integrisali značajnije kapacitete iz obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem.

Uz to, kako je navela, moramo i da ubrzamo rad na reformi energetskih preduzeća, jer ona moraju da budu siguran i profitabilan temelj srpske privrede.

Ministarka je naglasila da bi Srbiji, na putu ostvarenja ciljeva Zelene agende, bilo dragoceno iskustvo Portugala, države koja je praktično šampion u brzini procesa dekarbonizacije.

Ambasadorka je ukazala na to da je Portugal prošle godine zatvorio poslednje elektroenergetsko postrojenje na ugalj i značajno podigao nivo hidro i vetro kapaciteta.

U tom smislu, otvoreni smo za saradnju sa Srbijom u pravcu razmene stručnjaka i iskustva, poručila je ona i podsetila na to da su portugalske kompanije uključene u projekte zelene energije u Srbiji, uz uverenje da će ih u budućnosti biti još više.

izvor> Vlada

foto> Vlada