петак
март, 31

Saradnjom državnog i privatnog sektora do efikasnije zaštite potrošača

Predstavljena u:

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović ukazao je danas, učestvujući na Lidl panel-diskusiji „Prava potrošača – dokle smo stigli i čemu stremimo“, na to da je uključivanje trgovaca u vansudsko rešavanje potrošačkih sporova dalo velike rezulatate.

Momirović je u uvodnom obraćanju ukazao na to da je resorno ministarstvo, izradom Zakona o zaštiti potrošača, zajedno sa predstavnicima privrede, koji su u tome učestvovali, pokazalo svoju posvećenost uspostavljanju modernog i efikasnog sistema zaštite potrošača.

Podatak da je 2021. godine, kada nije postojala obaveza trgovca da učestvuje u vansudskom rešavanju spora, bilo sedam postupaka u odnosu na 779 predloga za vođenje postupka od jula 2022. godine, kada je aktivirana IT platforma za vansudsko rešavanje potrošačkog spora, dovoljno govori o potrebi uvođenja jednog ovakvog sistema, objasnio je on.

Ministarstvo je na ovaj način pomoglo dijalog dveju strana, a samim tim omogućilo i veće poverenje potrošača u privatni i javni sektor, što pokazuju i podaci – rešeno je 495 predmeta, pri čemu je 181 predmet rešen tako što je zaključen sporazum između trgovca i potrošača.

Momirović je napomenuo da je odlukom Vlade od 23. februara ove godine obrazovan i Nacionalni savet za zaštitu potrošača, u čijem su sastavu i predstavnici Privredne komore Srbije i drugih relevantnih institucija, što nam daje izuzetnu snagu da uključimo privatni sektor i popravimo komunikaciju privrede i potrošača.

Ministarstvu u narednom periodu predstoje značajne aktivnosti na daljoj izgradnji efikasnog i umreženog sistema zaštite potrošača, a među prioritetima se izdvajaju potreba za većim angažovanjem lokalne samouprave u sistemu zaštite i uvođenje teme zaštite potrošača u nastavni plan i program školstva, naveo je on.

Momirović je na kraju izlaganja iskazao zahvalnost kompaniji „Lidl” na prepoznavanju uloge privrede u obezbeđivanju visokog nivoa zaštite potrošača u Srbiji.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Privrednici iz dijaspore zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s...

Cena dizela naredne nedelje niža za tri dinara

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u skladu sa članom...

Gojković čestitala Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika SANU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srpske akademije...

Brnabić svečano dočekala premijera Severne Makedonije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić upriličila je danas svečani doček za premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog,...

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...
FB