Beograd postao čvorište GEANT-a za Jugoistočnu Evropu

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Akademska mreža Republike Srbije (AMRES), u saradnji sa Evropskom akademskom mrežom (GEANT), pustila u rad novi link i povećala kapacitet prenosa podataka sa dosadašnjih 30Gbps na 100Gbps.

U saopštenju se navodi da je puštanje u rad novog linka rezultat realizacije GN4-3N projekta Evropske akademske mreže, koji je finansiran od strane Evropske komisije.

Kao rezultat projekta formirano je i po prvi put čvorište GEANT mreže u Beogradu, te je Srbija na ovaj način postala jedina zemlja Jugoistočne Evrope koja nije članica Evropske unije, a u kojoj postoji čvorište Evropske akademske mreže.

Značajno povećanje kapaciteta prenosa podataka AMRES mrežne infrastrukture omogućava bolju globalnu povezanost naučnoistraživačke, akademske i obrazovne zajednice Srbije sa Evropom i svetom.

Takođe, to doprinosi povećanju dostupnosti i stabilnosti funkcionisanja IKT usluga za sve AMRES korisnike, ali i omogućava neophodan kapacitet prenosa podataka za učestvovanje istraživača i naučnika iz Srbije na najznačajnijim i najzahtevnijim internacionalnim projektima u kojima se koriste najsavremeniji, globalno rasprostranjeni superračunari.

Ujedno, Akademska mreža Republike Srbije unapredila je kapacitet prenosa podataka AMRES linkova na relacijama Inđija–Ruma, Ruma – Sremska Mitrovica, Sremska Mitrovica – Šabac, sa dosadašnjih 1Gbps na 10Gbps.

Ovo unapređenje će doprineti povećanju dostupnosti i kvaliteta rada IKT infrastrukture i servisa za AMRES korisnike povezane na pristupne tačke u Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Šapcu i Loznici, kao i za sve korisnike Akademske i istraživačke mreže Republike Srpske (SARNET).

Javnu informaciono-komunikacionu ustanovu AMRES osnovala je Vlada Srbije radi izgradnje, razvoja i upravljanja obrazovnom i naučnoistraživačkom računarskom mrežom Srbije.

Ova mreža obrazovnim i naučnoistraživačkim organizacijama i drugim korisnicima obezbeđuje pristup i korišćenje interneta i informatičkih servisa u zemlji, kao i veze sa nacionalnim i internacionalnim mrežama.

Izvor> Vlada

foto> Vlada