Nauka i inovacije od ključnog značaja za dalji ekonomski razvoj

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović prisustvovala je sinoć u Muzeju nauke i tehnike obeležavanju četiri godine rada Fonda za nauku Republike Srbije, izrazivši tom prilikom nadu da će kroz 10 godina nauka diktirati ekonomski razvoj zemlje.

Begović je istakla da je doneta strategija koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, odnosno gde želimo da izgradimo snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije, koje treba da odgovore na globalne izazove.

Takođe, želimo da podržimo i izgradimo lidere istraživače i istraživačke timove koji će moći da izađu na globalnu mapu nauke i pokažu šta Srbija zna, poručila je ona.

Ministarka je naglasila da je Fond za nauku postao veoma važan oslonac za srpske naučnike i svakako jedan od ključnih mehanizama kako države, tako i naučne zajednice, koji je potreban za to da nauku usmerimo ka izvrsnosti i inovacijama.

Važno je, kako je dodala, da iskoristimo i neiskorišćeni potencijal naših sjajnih ljudi u rasejanju, koji su veoma uspešni i motivisani da pomognu našoj lokalnoj zajednici kroz konekcije, projekte, transfer znanja i tehnologije.

Prema njenim rečima, Fond za nauku imaće još jedan novi poziv upravo vezan za dijasporu, koji će svakako biti važan za povezivanje naše naučne zajednice i sveta.

Ona je podsetila na to da je država u prethodnom periodu puno ulagala u nauku, ističući važnost fondova, izgradnje naučno-tehnoloških parkova i sve veće startap zajednice u Srbiji.

Projekat „Promis” pravi je pokazatelj koliko možemo biti hrabri u nauci i sa Fondom radimo na tome da se hrabrost naučnika transponuje na pozive novog evropskog okvira Horizont, gde Srbija treba da ima sve više dobitnika prestižnih međunarodnih grantova, navela je Begović.

Tek ćemo pokazati koliko Srbija ima sjajnih naučnika i koliko vredi ulagati u nauku, zaključila je ministarka.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić napomenula je da je ovaj fond do sada otvorio osam programa, uskoro će i deveti, a do kraja godine biće otvoreno još ukupno četiri programa.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara ukazao je na to da postoji jaka veza između inovacija, preduzetništva i ekonomskog rasta u jednom društvu, i dodao da će Svetska banka nastaviti da podržava razvoj Srbije u ovim oblastima, u saradnji sa Evropskom unijom i Vladom Srbije.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini poručio je da EU nastavlja da podržava nauku, tehnološki razvoj i inovacije, ne samo kako bi obezbedila kompetitivnost ekonomija, već i bolji standard života svim građanima.

izvor>nitra.gov.rs

foto>nitra.gov.rs